Pes jako sovětská protitanková zbraň

Už na začátku německé ofenzivy proti Sovětskému svazu v roce 1941 bylo jasné, že Rusové budou mít se zastavováním hitlerovských hord dost práce. Jak známo, Rusové byli v průběhu války pověstní tím, že jim na jednotlivci zrovna moc nezáleželo. O zvířatech ani nemluvě.

Jednou ze sovětských protitankových zbraní měli být psi. Byli cvičeni k ničení tanků. Psi byli trýzněni hladem a jejich páníčkové je učili, že jídlo najdou pod tankem nebo obrněným vozidlem. Pes byl vybaven asi desetikilovou minou, na zádech měl dvaceticentimetrovou dřevěnou tyčku směřující kolmo vzhůru, na jejím konci byla roznětka. Psi byli samozřejmě vyděšení německou palbou a často se vraceli ke svým, k tankům se jim moc nechtělo. Stávalo se, že psi hledali jídlo i pod ruskými tanky, prostě šlo o dost nevypočitatelnou zbraň, které mohla velmi jednoduše napáchat dost škody jejím vlastním “konstruktérům”.

Sověti tvrdili, že se jejich cvičeným psům podařilo zničit asi 300 německých tanků. O tomto čísle lze vzhledem k mnoha faktorům ovlivňujícím účinnost této “zbraně” úspěšně pochybovat.

Pes jako protitanková zbraň

Zdroj: http://listverse.com/2010/10/08/top-10-bizarre-weapons-of-world-war-ii/