Fašismus ve Velké Británii a Rotha Lintorn-Orman

V sedmém čísle časopisu Dějiny a současnost vyšel článek (autorem je Jakub Drábik) o fašismu ve Velké Británii, respektive o zakladatelce hnutí British Fascisti. Rotha Lintorn-Orman byla předchůdkyní daleko známějšího Oswalda Mosleyho, který začal propagovat fašistické myšlenky na začátku třicátých let minulého století.

Článek je nadmíru zajímavý, rád bych z něho vypíchnul pár faktů pro ty, kteří nejsou předplatiteli ĎaSu a sedmé letošní číslo si ani nekoupili.

Rotha Lintorn-Orman pocházela z rodiny britských vojenských velitelů a jako jedna z prvních dívek pronikla do skautského hnutí, které bylo v počátcích striktně mužské. Za první světové války se rozhodla svojí vlast podpořit na frontě, pracovala jako pomocná zdravotnice.

Rotha Lintorn-Orman

Zdroj obrázku: http://www.npg.org.uk/collections/search/person/mp54845/rotha-beryl-lintorn-lintorn-orman

Když se v roce 1922 začalo v Británii opatrně mluvit o italském fašismu a převzetí moci Mussolinim, Rotha nelenila a poměrně rychle začala zakládat hnutí British Fascisti. Do pravicového časopisu The Patriot dala inzeráty s titulkem “Hledají se antikomunisté”. Reagovala tak na dění v Rusku, Leninův vzestup a také na vzrůstající vliv britských komunistů. Na inzerát se ozvalo asi dvě stě tisíc lidí a Rotha za pomoci peněz od matky začala konat.

Britští fašisté byli zaměřeni na boj proti komunismu a dokonce se báli komunistického puče. Jejich výzvědná služba se zaměřila právě na komunisty a o jejích úspěších svědčí to, že byla integrována do MI5, britské bezpečnostní služby. Hnutí mělo několik tisíc členů, fungovalo na polovojenských principech, členové pracovali na fyzičce a bojových uměních. Ženy musely zvládat stejně náročný výcvik jako muži. V roce 1924 bylo hnutí přejmenováno na British Fascists, znělo to více britsky a změna měla předejít posměškům konkurence. I tak se zkratka FB mezi oponenty vysvětlovala jako “Bloody Fools”.

Z hnutí se postupně odstěpovaly různé frakce, některé z nich silně antisemitské. Předák britských fašistů William Joyce po druhé světové válce skončil na šibenici jako vlastizrádce, byl totiž fanatickým příznivcem Hitlera a jeho propagandu šířil i doma.

Rotha byla kritizována za přílišnou mužskost, počátky její politické kariéry byly spojovány s feminismem (byla první ženou v čele britské politické strany). Mnozí ji kvůli závislosti na alkoholu a drogách a pro možná frontová traumata považovali za neškodného blázna. Upila se v roce 1935, ve čtyřiceti letech.

Ve článku najdete samozřejmě mnohem více zajímavých informací k tomuto tématu, o kterém se příliš nemluví a nepíše.

K prostudování:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rotha_Lintorn-Orman

http://en.wikipedia.org/wiki/British_Fascists

http://en.wikipedia.org/wiki/British_Fascism