Pocta československým legiím v zahradě MZV (14. 9. 2014)

Ministerstvo zahraničních věcí pořádá v neděli 14. září 2014 od 14:00 do 18:00 hodin v zahradě Černínského paláce vzpomínkové odpoledne nazvané Pocta československým legiím.

Pocta Čs. Legiím

K vidění bude výstava Vojenského historického ústavu „Umění v zákopech 1. světové války“, které přiblíží tvorbu Jana Štursy, Josefa Váchala, Otto Gutfreunda, Emila Filly, Vojtěcha Preissiga a dalších věhlasných umělců, kteří se ocitli na frontách 1. světové války.

Anabázi československých legionářů v Rusku a jejich návrat do vlasti mapuje výstava fotografií z pozůstalosti legionáře Václava Balcara nazvaná „Návrat domů“.  Expozice přináší záběry z cesty ze Sibiře přes Japonsko, Filipíny, do San Franciska, napříč celými Spojenými státy do New Yorku a odtud pak zpět do Evropy.

Výstavu Musée de l’Élysée v Lausanne nazvanou „Válka z pohledu obětí“ zapůjčilo švýcarské velvyslanectví v Praze. Tato výstava fotografa Jeana Mohra vznikla u příležitosti 150. výročí založení Mezinárodního červeného kříže v roce 1863 a první Ženevské konvence v roce 1864.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout dobovou výstroj z fondů Československé obce legionářské a Vojenského historického ústavu. V 16:00 hodin pak koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR navodí dobovou atmosféru.

Pro děti od 5- 12 let je připraven program „Malujeme s legionáři“, který zajistila Česká škola bez hranic.

MZV vás srdečně zve. Vstup volný.

Zdroj: http://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/x2014_09_14_pocta_ceskoslovenskym_legiim.html