Metody poprav v historii, tradiční i neznámé

Poměrně morbidním, ale vůbec nezajímavým tématem, jsou popravy, nebo chcete-li exekuce a jejich vývoj v průběhu staletí. Novinář Josh Aden sestavil desítku více či méně známých  způsobů, jak zprovodit ze světa člověka.

Svatý Sebastián
Svatý Sebestián, foto: hadrian6.tumblr.com

1) Ukřižování

Jde o velmi známý způsob, hlavně díky jeho roli v počátcích křesťanství. Byl využíván v dobách “před Kristem” a právě Ježíš Kristus byl tím, kdo takto mimořádně krutě přišel o život. Nohy a ruce oběti jsou přibity hřeby na dřevěný kříž. Smrt způsobí udušení, šok, zástava srdce a další příčiny.

2) Upálení na hranici

Obět je připoutána ke kůlu na hranici, s těmito popravami jsme se setkali při zmínkách o středověkých procesech s takzvanými čarodějnicemi. Tuto tradici ale užívalo mnoho národů, pokud se obět neudusila, byla spálena zaživa.

3) Blood Eagle

Tento druh popravy byl populární u Vikingů a ve středověku vůbec. Za pomocí sekery byly vyjmuty plíce z těla, oběť samozřejmě upadla do šoku a rychle se udusila. Legendy tvrdily, že pokud oběť nevydá ani hlásku, dostane se do Valhally a bude se radovat s bohy.

4) Vláčení koněm a čtvrcení

Obět byla nejdříve přivázána ke kusu dřeva a dovláčena koněm na místo popravy. Pak následovalo pověšení (což mohlo přinést smrt až za mnoho hodin) před běsnícím davem a nakonec rozčtvrcení těla. Takto končili muži ve středověké Anglii. Za mírnější trest bylo považováno upálení, určení ženám.

5) Drcení

Jde o velmi starý druh popravy, používali ho Aztékové před čtyřmi tisíci lety a svoje místo měl i na asijském kontinentu, kde byly k exekuci tímto způsobem využíváni sloni. V Evropě a později v severní Americe sloužilo drcení spíše k mučení lidí. Na prsa obětí se například kladlo více a více kamení, po překročení určité míry se mučení přiznal i k tomu, co nespáchal. Příčinou smrti bylo často udušení.

6) Věšení

Oprátka a oběšení se stalo populární ve středověku. Provaz kolem krku a váha těla způsobily udušení nebo zlomení vazu. Oběti byly nejdříve vytahovány nahoru, až ztratily půdu pod nohama, až později někdo přišel na nápad s podkopnutím stoličky pod obětí. Ještě později vymysleli v propadliště, jehož dostatečná hloubka znamenala téměř stoprocentní jistotu, že si oběť rovnou zlomí vaz.

7) Bambus

V některých asijských kulturách byl k pomalé a bolestné popravě využíván bambus. Oběť byla svázána a uložena nad rychle rostoucí bambusy. Ty vyrostou i o 30 centimetrů za den a dokáží člověka doslova prošpikovat.

8) Gilotina

Useknutí hlavy nebylo během Francouzské revoluce žádnou novinkou. Joseph-Ignace Guillotine ale přišel na trochu humánnější způsob, než když kat sekal hlavu mečem nebo sekyrou na několikrát. Gilotina byla revolučním vynálezem, přístrojem, který oddělil hlavu od těla jedním úderem, přesným a silným. Posledních masových využití se gilotina dočkala v rukou nacistů a prý ji používala i východoněmecká tajné policie Stasi, k tajným popravám odpůrců režimu.

9) Popravčí četa

Popravčí četou byl usmrcen Svatý Sebastián, konkrétně římskými lučištníky v roce 288. Takto popravovali i Vikingové, v osmém století. Postupem času se měnily zbraně, popravčí četa úřadovala hlavně ve válečných dobách, šípy nahradily kulky. Zajímavostí je, že ještě nyní by teoreticky podle legislativy mohla popravovat četa v Utahu nebo Ohlahomě.

10) Elektrické křeslo

Elektrické křeslo bylo vynalezeno v newyorkském vězení Auburn v roce 1881. Mělo jít o humánní a bezbolestný způsob popravy, brzy se ale ukázalo, že to z pohledu obětí nemusí být pravda. Elektrické křeslo se v USA už nepoužívá, bylo nahrazeno smrtící injekcí, i když státy Alabama, Florida, Jižní Karolína, Kentucky a Virginia mají elektrické křeslo stále v rezervě a připravené.

Pokud se vám zdá deset způsobů poprav málo, podívejte se na jiný, rozšířený seznam pětadvaceti druhů exekucí, článek je tady. Mezi pozoruhodné způsoby, jak zbavit člověka života, které vyjmenoval ve svém přehledu David Pegg, patří takzvaná republikánská svatba. Tato poprava se praktikovala v době republiky a spočívala v tom, že žena a muž byli svázáni k sobě a vrženi do řeky. Autor uvádí i betonové boty, používané k zabíjení mezi konkurencí v americké mafii, i v tomto případě končila oběť ve vodě utopená. Piráti a vůbec lodní posádky řešili popravu vypuštěním člověka na prkno vedoucí z paluby do moře, kde pak zaúřadovali žraloci. Římané nechávali trestance rozsápat divou zvěří, všeobecně známým způsobem popravy je středověké lámání kolem.

Existuje mnoho dalších způsobů poprav, tento “obor” nechal dokonale vyniknout lidskou vynalézavost a určitě je možné prohlásit, že za těmi nejhoršími způsoby exekuce stály skutečné lidské bestie. Pokud vás tohle morbidní téma zajímá více, doporučuji k přečtění prózu Katyně od Pavla Kohouta, celým dějem se prolínají informace o popravách napříč stoletími včetně detailů a podrobností.

Zdroj: http://allday.com/post/287-execution-methods-throughout-history