Výstava: Zdrávi došli!

V Národním památníku na Vítkově bude od pátku 31. května k vidění nová výstava s názvem Zdrávi došli!, která vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů. Ten slaví v letošním roce 130. výročí od prvního vydání Časopisu turista a výročí historicky první turisticky značené trasy. Výstava zároveň připomene, že v loňském roce tomu bylo 130 let od založení Klubu českých turistů.

Na co konkrétně se mohou návštěvníci těšit? Během procházky expozicí po značených trasách si prohlédnou historické turistické vybavení a dobový oděv nebo cestopisy z konce 19. století. K vidění bude také rozlehlá plastická mapa Krkonoš z počátku 20. století a mnoho zajímavých historických plakátů či fotografií.

„Klub českých turistů neodmyslitelně patří k turistice, která se v naší zemi těší už po dlouhá léta velké oblibě. I proto jsem nesmírně rád, že Národní muzeum mohlo uspořádat výstavu, která důstojně připomene význam i tradici tohoto klubu,“ dodává k výstavě ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava si však neklade za cíl jen prostřednictvím dobových předmětů připomenout významná výročí Klubu českých turistů, ale zaměřuje se i na poznávání krajiny a památek České republiky. Naučíte se lépe číst v mapách a expozice vás vybaví i znalostmi potřebnými pro pobyt v přírodě. Výstava navíc nabídne svým návštěvníkům i tipy na zajímavé výlety.

Zdroj: TZ NM