Kniha: Dora – Zadrátované myšlenky a vzpomínky

Zápisky pana Františka Jelínka Dora – Zadrátované myšlenky a vzpomínky rozhodně nejsou besellerem, který se objevuje ve výlohách všech knihkupectví a k jehož přečtení vás přesvědčují nákladné kampaně nebo doprovodné výstupy v médiích. Já jsem ale rád, že si tato velmi zajímavá kniha ke mně našla cestu. Dostal jsem jí přímo od editora a musím říci, že je škoda, že tento strhující příběh Čecha, který byl u výroby nacistických raket V2, neměl více štěstí, aby se stal známým.

František Jelínek: Dora - Zadrátované myšlenky a vzpomínky

Pan František Jelínek patří mezi statisíce českých hrdinů, kteří se větší či menší měrou zasloužili o to, že Německo nakonec nevyhrálo druhou světovou válku. Měl tu smůlu, že se po nejrůznějších peripetiích, které souvisely s jeho činností v protinacistickém odboji, dostal do koncentračního tábora Dora-Mittelbau a účastnil se jako vězeň a vlastně otrok výroby známých Hitlerových zbraní odplaty, raket V2.

V knize najdete jednak stručné vzpomínky a shrnutí toho, jak se pan Jelínek do koncentráku Dora dostal a co tam všechno prožil. Pak nechybějí autentické záznamy sepsané přímu v hrozných podmínkách podzemní továrny, kde v nelidských podmínkách umírali vězni z celé nacisty obsazené Evropy. Ano, tušíte správně, rakety V2 vyráběli i Češi, pan Jelínek nebyl v Doře sám. Knihu doplňuje skvělá faktografická a obrazová část, která čtenářům přiblíží obecně problematiku rakety jako zbraně od samého počátku vývoje a podrobně se věnuje tajným Hitlerovým zbrojním programům.

Pan Jelínek píše o pobytu v Doře velmi věcně a skromě, ale budoucí čtenář knihy by měl hned na začátku vědět, že šlo o odbojáře, který svojí činností vnesl zmatek do výroby a výrazně jí sabotoval a zdržoval. Jako úředník ve skladu součástek vracel dobré ventily jako vadné do opravy a vůbec pletl zásobování. Bylo až s podivem, že se na jeho sabotáže přišlo tak pozdě a s blížícím se koncem války shodou náhod přežil.

Pasáže o to, co se v Doře dělo a jak tam probíhal odboj, by snad nikdo nebyl schopen vymyslet. Je neuvěřitelné, že Němci svěřili tak důležité role vězňům a neuvědomili si, že ti zdánlivě neškodní muklové mohou totálně rozvrátit výrobní plán a zhatit tak poslední nacistické pokusy o zvrácení průběhu války.

Kniha Dora – Zadrátované myšlenky a vzpomínky kombinuje strhující příběh jednoho člověka, balancujícího na okraji smrti, s velmi cenným popisem historických reálií v tajné nacistické továrně. Je na pomezí belerie a literatury faktu, velmi neobvyklým a přesto vyváženým způsobem. Je obrovská škoda, že mnozí příznivci historie druhé světové války tak trochu obdivují nacistické tajné zbraně a přitom nevědí, že někteří z lidí, kteří ze všech sil bránili jejich výrobě, byli Češi.

V Doře prý zahynulo 20 000 vězňů. Vývoj a výroba nacistických raket stála tak mnohem víc životů, než jejich samotné bojové nasazení, tedy útoky na Londýn a Antverpy. Jak jinak si připomínat období druhé světové války, než prostřednictvím vzpomínek našich hrdinů? V případě pana Františka Jelínka mě obzvlášť mrzí, že on a podobní neznámí hrdinové zůstávají zapomenuti a musím ocenit každou aktivitu, která jejich činy připomíná. Tato kniha si zaslouží i vaší pozornost.

Díky za poskytnutí knihy v elektronické podobě patří Jiřímu Nedasovi, který vzpomínky pana Jelínka přepsal, upravil a doplnil o skvělé přílohy.