Pomozte identifikovat legionáře z posádky obrněného vlaku Orlík

V reakci na můj post o chystaném filmu o legionářích se mi ozval pan Rusnák a poslal mi scan fotky, na které je posádka obrněného vlaku Orlík i s bojovou zástavou. Poskytl jí autorům do knihy Ruská legie 1914 – 1920, bohužel většina vojáků zůstává neidentifikována. Pokud víte o někom, kdo by byl schopen s identifikací pomoci (například jeho předek byl v legiích), ozvěte se prosím v komentářích. Budeme také rádi za pomoc při sdílení této výzvy směrem k lidem, kteří nějakým způsobem mohou přispět dobovými informacemi k identifikaci legionářů na snímku.

Obrněný vlak Orlík

Foto pan Rusnák, pro zobrazení v plné velikosti klikněte na náhled.

Obrněný vlak Orlík byl improvizováný obrněný vlak, v rámci Československé legie za Ruské občanské války vyzbrojený 11 kulomety a 1 dělem. Posádku tvořilo 56 kulometčíků oddílu Kolta, 10 kulometčíků oddílu Maxima, velitel kulometčíků prap. Šrámek, jedna četa pěchoty, jedna četa 1. technické roty, jedna četa zákopníků 4. pluku (techn. a zák. četě velí ppor. Untermuller) a jednoho děla (76 mm air-defense gun M1914/15 Lendera) s obsluhou od 3. baterie – velitel br. Melichar a 2 obrněné auta (Garford). Evakuována do vlasti byla pouze posádka vlaku, a to lodí Sherman, což byl transport č. 27. Ve VÚA se též zachovaly rozkazy tohoto lodního transportu z období 22. 5.– 1. 7. 1920. Transport zakončil svou cestu v Terstu, odkud pokračoval železnicí. Do vlasti přibyl 9. 7. 1920. Tolik česká Wikipedia.

8 komentářů u „Pomozte identifikovat legionáře z posádky obrněného vlaku Orlík“

  1. Domnívám se že ve 3. řadě od spoda,4 zprava sedící je František Blažek

  2. Po svém pradědovy mám fotky s tímto vlakem s popisem “zabrán němcům v boji, 18 nás padlo” Můj praděd se jmenoval Jeroným Vackovec z Kožlan. Na společné foto si nejsem jist i když jeho foto z té doby mám.

    1. Dobrý den,
      díky moc, že jste se ozval. Na Váš komentář jsem upozornil majitele fotky, pana Rusnáka. Určitě se Vám ozve.

      Jan Handl

  3. Dobrý den.Jmenuji se Peter Rusnák,jsem z Příbrami a zpracovával jsem panceřový vlak Orlík.Jmeno vašeho dědy sice nemám,ale je možné,že tam byl přidělen místo zraněného vojáka.On klasicky sloužil u 7.střel,pluku.předpokládám,že znáte společnou fotografii posádky vlaku a na ní jste nepoznal dědu ?.Zkuste mi přes email poslat nějaké fotky a zkusíme zjistit něco více
    s pozdravem Rusnák

    1. Dobrý den.Jmenuji se Peter Rusnák a zpracovávval jsem panceřový vlak Orlík.Jmeno vašeho dedy ja nemám v seznam,u,ale je možné že tam dostal po nahrazení zraněného vojáka.Sloužil u 7.střeleckého pluku
      Jestli máte společnou fotku posádky,tam jste ho nepoznal ?
      Když tak mi pošlete nějaké fotky a skusíme zjistit více
      s pozdravem Rusnák

Komentáře nejsou povoleny.