Národní muzeum zve do vybraných objektů na zahájení oslav 200 let od svého založení

Národní muzeum zahajuje oslavy 200 let svého založení otevřením dveří dokořán. O víkendu 14. – 15. dubna 2018 budou mít návštěvníci možnost zdarma prohlédnout si nejen celou řadu expozic a výstav Národního muzea, ale nahlédnout i do jindy uzavřených prostor a seznámit se zajímavostmi z práce muzejních odborníků. Připraven bude i bohatý doprovodný program pro děti a dospělé.

Národní muzeum patří k nejstarším institucím naší země. Přesně před 200 lety, dne 15. dubna 1818 skupina osvícenských šlechticů podepsala provolání o založení tzv. „Vlasteneckého muzea“. Následně dosáhli toho, že se roku 1820 dostalo muzeu potvrzení vídeňské vlády i panovníka. Vznikla Společnost vlasteneckého muzea v Čechách, jejímž prvním předsedou se stal hrabě Kašpar Maria Sternberg. V základech muzea byl silný a upřímný patriotismus, vztah k historické vlasti a především vize uchovávání přírodního i historického bohatství. Tento odkaz si muzeum udrželo v nepřetržitém vývoji celých dvou staletí. Ve svých dějinách bylo centrem českého národního života, místem vzdělanosti i historickým mementem dějin 20. století, jako např. v roce 1968.

Dnes je Národní muzeum největším muzeem České republiky, uchovává přes 20 milionů sbírkových předmětů a má pod svou správou 15 pražských i mimopražských objektů, ve kterých představuje stálé expozice i tematické výstavy.

„Národní muzeum již 200 let pomáhá poznávat svět a odkrývat jeho tajemství. Již dvě století je též jedním ze symbolů naší vlasti. Při oslavách našich narozenin však nechceme jen nostalgicky vzpomínat na historii, ale naopak i ukázat čím je naší společnosti Národní muzeum užitečné dodnes. Ukázat, že jsme moderní instituce a s dveřmi dokořán pro všechny naše návštěvníky. Proto jsme na tento rok připravili celou řadu zajímavých akcí pro širokou veřejnost, které vyvrcholí otevřením Historické budovy Národního muzea 28. října 2018,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš

Pokud se návštěvníci Národního muzea chtějí podívat do míst, kam by se jindy nedostali, nyní budou mít jedinečnou příležitost. Bohatý víkendový program včetně komentovaných prohlídek na ně čeká v mnoha objektech spravovaných Národním muzeem –  v Nové budově Národního muzea, Českém muzeu hudby, Muzeu Bedřicha Smetany, Muzeu Antonína Dvořáka, Náprstkově muzeu, Národopisném muzeu, Národním památníku na Vítkově, depozitářích Terezín a v areálu Přírodovědeckého muzea v Horních Počernicích.

Během těchto dvou dnů budou ve vybraných objektech zdarma k vidění veřejnosti běžně nepřístupná odborná pracoviště, depozitáře, laboratoře nebo pracovny. Každý tak bude mít možnost nahlédnout například do restaurátorských dílen v Terezíně nebo do prostorů varhan v Národním památníku na Vítkově. Do těchto míst zavedou návštěvníky odborníci Národního muzea v rámci komentovaných prohlídek. Chybět nebudou ani kreativní dílny, akce pro děti, speciální projekce či workshopy.

V rámci víkendu 14. a 15. dubna se návštěvníkům naskytne jedinečná možnost seznámit se s fascinující historií Národního muzea i s jeho současnou prací a posláním. Slavit se svými návštěvníky však bude po celý rok.  Program oslav tímto víkendem rozhodně nekončí, je natolik rozmanitý, že si skutečně každý vybere právě to, co ho nejvíce zajímá. A na co dalšího se mohou v průběhu roku návštěvníci těšit? Čeká je červenec s hudbou, v rámci kterého se uskuteční například celodenní program v Muzeu Bedřicha Smetany využívající kromě prostor muzea také prostory zahrady, sálu a kavárny nebo odpolední piknik v Muzeu Antonína Dvořáka. Srpen se ponese v duchu festivalů a návštěvníci tak budou mít možnost zajít si třeba na odpolední piknik v Muzeu Antonína Dvořáka či na celodenní festival flašinetářů do Českého muzea hudby. Září bude patřit historii. V Lapidáriu Národního muzea bude mít každý možnost objevit zachráněné památky a v Národním památníku na Vítkově se zas naskytne příležitost seznámit se s dějinami Památníku a 20. století.

Vrcholem oslav pak bude zahájení zkušebního provozu rekonstruované Historické budovy Národního muzea 28. října 2018 kdy přivítá své první návštěvníky Česko – Slovenskou výstavou u příležitosti 100. výročí od založení Československa, výstavou 200 let/200 předmětů k výročí Národního muzea a výstavou o historii a rekonstrukci Historické budovy. Již v květnu 2018 se zájemci do budovy budou moci zajít podívat a seznámit se se stavem rekonstrukce při dnu otevřených dveří, který Národní muzeum připravuje společně se zhotovitelem stavby – Sdružením M-P-I.

Veškeré informace ohledně programu na jednotlivých objektech naleznete na www.nm.cz

Zdroj: TZ NM