Chirurgie ve 14. století

Náhodou jsem narazil na článek “Surgery in the 14th century“. Překládat “surgery” jako chirurgii je asi dost nepřesné, nicméně další slovo než je operace mě nenapadá. Jde prostě o středověkou podobu manuálních léčebných zákroků na lidském těle.

Středověká chirurgie

Autor článku shrnuje pár kapitol z díla Henriho de Mondevilla (cca 1260 1316), lékaře francouzských králů Filipa IV. a Ludvíka X. Kniha z roku 1312 nazvaná Cyrurgia (chirurgie) je jedním z prvních děl svého druhu ve středověku. Autor popisuje zvé zkušenosti z působení ve Francii a Itálii, tato práce nabízí širokou škálu léčebných procedur, od operace mozku po léčbu psího kousnutí. Zde je několik výňatků z knihy, pomohou nám udělat si obrázek o tom, jak pracovali středověcí lékaři a co všechno o lidském těle věděli.

Odstraňování šípů

Pokud jde o odstranění hrotů šípů, důležité je zjistit, o jaká druh hrotu jde. Existují různé metody pro každý druh hrotu a liší se i nástroje, které k odstranění používáme. Jednou se mi stalo, že hrot vnikl do předloktí v blízkosti zápěstí a prošel měkkou tkání podél kosti, směřoval k lokti. Jelikož měl hrot ostny (šlo o anglický šíp), nebylo možné ho jednoduše vyndat z rány. Ostny se zachytily za sval. Musel jsem tedy provést řez a zvětšit ránu až k místu, kde vězel hrot šípu. Tento zásah bolel nejenom zraněného, ale i mě.

Krční žíly

Podle mých zkušeností existuje jen jeden druh rány, u které krvácení nemůže být zastaveno – průnik například šípu do krku, do krční žíly, krční tepny a průdušnice. Zbraň musí být neprodleně odstraněna. Pacient může mluvit, i když chraplavým hlasem. Poté, co je šíp odstraněn, může lékař udělat něco s vnějším krvácením, ale vnitřní krvácení pacienta zabije okamžitě poté, co je zbraň vyňata. Krvácí-li rána silně, může být použita zátka, například mince. Nevyjímejte zbraň dříve, než pacient dostane poslední pomazání od kněze, pokud je reálná obava z následného krvácení. Když z krku tryská krev, je třeba počítat se smrtí a měl by být připravený spíš kněz.

Pacienti, kteří vidí svou vlastní krev

Nyní něco o zraněném pacientovi, který vidí, jak krvácí. Ať už krvácení zastavíte, nebo ne, řekněte mu, že tak činíte pro jeho dobro. A později, když vidí, že je opět krvácí a bojí se, že to bude pokračovat, řekněte mu to samé. Pamatujte si, že fantazie dominuje, pacient vidí situaci horší, než je ve skutečnosti. Pacientovi dobře poslouží chléb namočený v kořeněném víně. Uklidní to nervy a obnoví vitalitu, uklidněný pacient ztratí méně krve.

Co s přihlížejícími?

Vyžeňte přihlížející z místa, kde je krvácející pacient. Zůstat mohou jej pomocníci lékaře a nejbližších přátel pacienta. Vegetius napsal, že dav diváků slyší jen špatné zprávy. Navíc mohou přihlížející omdlít, což pacienta může vyděsit. Pokud přihlížející zůstanou, můžete z toho mít i nějaké výhody. Při ošetřování těch, kteří omdleli a omráčili se například uderem do hlavy, můžete mít větší úspěch než při léčbě samotného pacienta.

Dieta pro pacienty

Pro přípravu chleba používejte výhradně pšeničnou mouku, nechte ho kvasit asi tři dny. Ostatní potraviny by měly být lehké a lehce stravitelné. Potraviny dobré pro obnovu krve by neměly být podávány příliš opečené, i malé množství je prospěšné. Jde například o slepice, kapouny, kuřata, bažanty, koroptve, luční ptáky, vejce vařené ve skořápce. Maso by mělo být pečené, ale je potřeba odstranit spálenou kůrku. A podávejte to nejlepší víno, které seženete.

Operace mozku

Může se vám zdát, že zranění mozku bude více smrtící, než všechny ostatní. Ale Theodoric (jeden z učitelů Henriho de Mondevilla) vyléčil muže, který ztratil asi jednu třetinu zadní části mozku, kde je centrum paměti. Muž byl sedlář, zotavil se a dál používal své dovenosti. Často jsem odstraňoval pacientům kousky mozku, které přilnuly na šípy. Mozková tkáň připomíná měkký bílý sýr

Kde amputovat

Pokud chirurg narazí sněť, musí amputací končetiny zachránit život pacienta, jakož i zastavit zdroj sněti. Tedy, v případě, že konec prstu je gangrenózní, je nutná amputace za dalším kloubem. V případě, že gangréna dosáhne dlaň, provádí se amputace na zápěstí. Pokud je na předloktí, amputuje se v lokti, ale pokud gangréna zasahuje do horní části paže, pacient nemůže přežít. V případě,že gangréna dosáhne stehno, pacient zemře.

Jak amputovat

Obepněte končetinu dvěma provazy nebo ručníky. Jeden umístěte těsně pod místo, kde budete amputovat a druhý na zdravé straně čísti končetiny. Dva asistenti musí uchopit končetinu nahoře a dole, aby chirurg mohl dělat svou práci ve stabilní poloze. Silné úvazy sníží pacientovu vnímavost a ztrátu krve .Operace by neměla přinášet zbytečné utrpení. Pokud musíte vidět kost, postupujte takto: proveďte kruhový řez mezi dvěma vázáními, žhavým ostřím ze železa nebo zlata se dostaňte až na kost. Potom přidržte oba povrchy měkkých tkání vlhkými hadry, abyste je ušetřil zranění od pily. Používejte správné nářadí a kost řežte jemnými pohyby.

Pokousání psem

V Normandii ví snad každý (bez ohledu na to, jak je vzdělaný), jak léčit kousnutí vzteklým psem. Je to snadné. Každý pokousaný člověk nebo zvíře se musí devětkrát ponořit do moře, ať je nebo není známo, zda byl pes vzteklý. Lékař musí pak ránu léčit běžný způsobem. Theriac (středověký lék proti kousnutí zvířetem) je k ničemu. Často jsem viděl lidi přicházet k pobřeží, vypadali špatně, vedli je. V takových případech si troufám použít nátržník.