Poklady numismatických sbírek v Národním muzeu

Národní muzeum otevřelo 2. července tohoto roku v pořadí již čtvrtou pokoronavirovou výstavu s názvem Poklady numismatických sbírek, která svým návštěvníkům představuje ty nejvzácnější mince, medaile a řády, kterými se může Historické muzeum Národního muzea pochlubit.

Foto: NM

Ve výstavě je k vidění zhruba 1500 unikátních exponátů z Numismatické sbírky Národní muzea, která celkově obsahuje okolo milionu sbírkových předmětů. K vidění je například zlatý čtyřicetidukát Ferdinanda III. z roku 1629, který je naprosto výjimečnou ražbou v celé české historii nebo poklad z Horních Rápotic, který tvoří 342 mincí a patří k nejvýznamnějším nálezům svého druhu.

„Numismatické sbírky patří mezi návštěvníky k velmi oblíbeným. Jsem rád, že nyní můžeme veřejnosti opět zpřístupnit to nejvzácnější a nejzajímavější, co jsme za mnoho let existence Národního muzea přijali do svých sbírek. Povedlo se nám i přes koronavirová omezení připravit obsahově pestré výstavy nejen pro zahraniční turisty, ale i pro naše občany, kteří se rozhodnou strávit letní dovolenou doma a navštívit naše Národní muzeum,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

První část výstavy je věnována významným soukromým sbírkám, které se průběhem dějin staly součástí fondů Národního muzea. Odbornou, ale i laickou veřejnost bezesporu zaujme například Chaurova sbírka, která představuje největší existující kolekci bohemikálních mincí a medailí od 10. do 20. století. Další část pak ukazuje vybrané unikáty od antiky až do 20. století.

Zdroj: TZ NM