Národní muzeum představuje Milana Rastislava Štefánika, jak ho neznáte

Národní muzeum otevřelo ve své Nové budově 30. června tohoto roku výstavu nazvanou Milan Rastislav Štefánik: Generál-osvoboditel. Návštěvníci se tak seznámí s touto výraznou osobností a odhalí i ta méně známá fakta o Štefánikově životě. Tato výstava je navíc prvním výsledkem mezinárodní spolupráce Národního muzea po ukončení nouzového stavu.

Výstava Štefánik
Foto: NM

Výstava zachycuje Milana Rastislava Štefánika nejenom jako politika a vojáka, který měl zásadní podíl na vzniku Československa v roce 1918, ale také jako astronoma, cestovatele, sběratele a dokonce i kouzelníka. Návštěvníci si prohlédnou originální předměty, které dokumentují jeho jedinečnou osobnost i různorodé záliby. Uvidíte například Velký zrcadlový dalekohled se stativem, který Štefánik používal při svých vědeckých výpravách, Gauguinovy dřevoryty, které si přivezl ze své expedice na Tahiti nebo jeho kouzelnický klobouk a karty.

„Jsem rád, že můžeme i českým návštěvníkům přiblížit jedinečnou osobnost Milana Rastislava Štefánika a uspořádat první mezinárodní výstavu po uvolnění hranic právě ve spolupráci se Slovenským národným múzeem,“ dodává generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Důležitou součástí výstavy je i Štefánikův druhý život. Budování jeho kultu v období 1. Československé republiky a Slovenské republiky i snaha komunistického státu na něj v národním příběhu zapomenout. Speciální místo ve výstavě zaujímá zobrazení osudu Štefánikových předmětů, jejich cesta z Paříže do Prahy, následně na Slovensko a snaha o jejich záchranu po roce 1948.

Slovenské národné múzeum poprvé realizovalo tuto výstavu na Bratislavském hradě a k vidění tam byla od října 2019 do května 2020. V Praze byla slavnostně zahájena v úterý 30. června 2020 za přítomnosti ministryně kultury Slovenské republiky paní Natálie Milanové.

Zdroj: TZ NM