Památky ve správě NPÚ zahajují návštěvnickou sezonu 2020

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu zahajují s téměř dvouměsíčním zpožděním hlavní návštěvnickou sezonu. Od 25. května návštěvníci mohou zavítat i do vnitřních prostor památek, do odvolání je ovšem nutné dodržovat přísná opatření proti šíření koronaviru. Doprovodný program se zaměří na šlechtický rod Valdštejnů, kterým je rok 2020 věnován.

Zámek Sychrov
Zámek Sychrov, foto: NPÚ


Přestože bývají v pondělí hrady a zámky obvykle uzavřeny, většina památek otevře hned v pondělí 25. května. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru budou muset návštěvníci dodržovat zpřísněné pokyny nad rámec návštěvnického řádu. Návštěvník musí mít zakryté dýchací cesty po celou dobu pobytu v areálu, je povinen dodržovat dvoumetrové odstupy a provést dezinfekci rukou při vstupu do pokladen či sociálních zařízení. Kompletní přehled pokynů pro návštěvníky je k dispozici zde.

„Posunutí hlavní sezony mělo samozřejmě velký dopad na naši ekonomickou situaci, finanční ztráty za dvouměsíční uzavření jsou obrovské. Běžně navštíví památky během jara až milion lidí. My ale věříme, že se tyto ztráty podaří částečně pokrýt během letní sezony, kdy očekáváme zvýšený zájem ze strany tuzemských návštěvníků. Pokud o to bude ze strany návštěvníků zájem, jsme připraveni prodloužit sezonu až do září, “ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Mimořádná opatření proti šíření koronaviru neměla zásadní vliv na již probíhající stavební obnovy. V průběhu února byly zahájeny dvě velké akce, částečně hrazené z prostředků EU – obnova hradu Karlštejn za více než 150 milionů korun a obnova zámku Telč za více než 230 milionů korun. Úspěšně pokračuje rovněž obnova hradu Pernštejn či zámku Vimperk. Dokončena byla stavební obnova zámku Slatiňany, v rámci které byly obnoveny interiéry v západním křídle. Slavnostní otevření pro veřejnost se uskuteční v průběhu června.

I v letošní sezoně je pro návštěvníky připraveno mnoho novinek. Zámek Valeč začátkem léta zpřístupní zcela novou moderní expozici soch od Matyáše Bernarda Brauna. Na zámku Sychrov bude v průběhu srpna zpřístupněn nový okruh ve druhém patře, který návštěvníky seznámí s hosty knížecí rodiny Rohanů. Nový okruh nabídne i zámek Valtice. Už začátkem června bude veřejnosti poprvé zpřístupněno 10 komnat jižního křídla zámku, které byly součástí knížecího bytu Františka I. z Liechtensteinu. Po osmi letech byla dokončena obnova věže Jakobínka, která je součástí Horního hradu na Rožmberku. Kromě nevšedního výhledu nabídne i expozici mapující historii věže i průběh její obnovy.

V roce 2020 rovněž pokračuje dlouholetý cyklus NPÚ s názvem Po stopách šlechtických rodů. Již 10. ročník se tentokrát zaměří na šlechtický rod Valdštejnů, který patří k nejstarším rodům na území Čech. Projekt s názvem Valdštejnové – lvi ve službách císařů nabídne například výstavu na půdě Senátu ČR, sérii odborných přednášek o architektuře i malířství, komentované procházky po místech s Valdštejny spjatých i edukační programy pro děti. Vrcholem projektu bude nová instalace v jižním křídle piana nobile na zámku Duchcov. Nový návštěvnický okruh tematicky rozšíří a doplní stávající trasy a představí duchcovsko-litomyšlskou větev rodu. Valdštejnové budou rovněž ústředním tématem Hradozámecké noci, která se uskuteční v sobotu 29. srpna s ústředím na zámku Mnichovo Hradiště, který při této příležitosti slavnostně zpřístupní rozšířenou expozici u hrobky Albrechta z Valdštejna. Na spot k projektu s Albrechtem z Valdštejna v hlavní roli se můžete podívat tady.

Se zahájením sezony NPÚ spouští kampaň na podporu památek s názvem #napamatku a vyzývá všechny příznivce památek, aby vyrazili na památku, z výletu si na památku pořídili fotku, a sdíleli jí prostřednictvím sociálních sítí s hashtagem #napamatku. Na úvodní spot ke kampani se můžete podívat tady.

Zdroj: TZ NPÚ