Národní knihovna vystaví učebnici dobrých mravů krále Ladislava Pohrobka a další vzácné rukopisy (21. a 22. 11. 2019)

Páteční a sobotní den bude v Národní knihovně patřit modlitebním knihám. V rámci výstavy Nebeský žebřík budou v Zrcadlové kapli po dva dny prezentovány vzácné svazky, mezi nimiž nebude chybět ani modlitební knížka, která sloužila králi Ladislavu Pohrobkovi coby učebnice dobrých mravů. Co se týče počtu vystavených originálů starých rukopisů, bude se jednat o jednu z největších výstav v Národní knihovně za posledních několik let.

Modlitební knížka Ladislava Pohrobka
Modlitební knížka Ladislava Pohrobka


Expozice složená ze sedmi rukopisů a jednoho starého tisku navazuje na panelovou výstavu Nebeský žebřík, kterou je možno vidět ve Výstavní chodbě Klementina. Název Nebeský žebřík neboli Scala coeli, odkazuje k jednomu z vystavených rukopisů. Modlitby byly chápány jako jednotlivé stupně žebříku, po nichž duše vystupuje do nebes. „Nebeský žebřík jako pojem je symbolickým vyjádřením hledání Boha. Modlitební knihy dříve tvořily běžnou a bohatě zastoupenou součást historických knihoven,“ uvádí generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda. „Výstavou Nebeský žebřík navazuje Národní knihovna na svoji více než stoletou tradici prezentace vzácných originálů ze svých rozsáhlých historických fondů,“ dodává Kocanda. Rukopisy ve své době tvořily jakési „rodinné stříbro“. Dědily se z generace na generaci a bohatost zdobení ukazovala zámožnost i společenské postavení majitele.

Mimo jiné si návštěvníci budou moci prohlédnout i modlitební knížku Ladislava Pohrobka. Sloužila především k modlitbám, ovšem mladý král se z ní učil také  dobrým mravům, a to díky iluminacím/obrázkům, jimiž je rukopis opatřen. Ty zobrazovaly mladého krále v nejrůznějších situacích a byly tak praktickým návodem, jak vést správný život, modlit se, učit či dávat almužny. Zpodobnění Ladislava Pohrobka je údajně velmi přesné, vykresluje ho jako plavovlasého mladíka se světlou pletí, což byl zřejmě následek nemoci, kterou trpěl. Leukémie se mu stala osudnou ve velmi mladém věku.

Vzácné rukopisy budou společně s dalšími svazky exkluzivně vystaven v klementinské Zrcadlové kapli již tento pátek a sobotu. Knihy si návštěvníci budou moci prohlédnout v pátek 22. a v sobotu 23. listopadu, od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

Datum konání výstavy: 22. 11. – 23. 11. 2019

Čas: 10 – 18 hodin

Místo: Zrcadlová kaple, Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Praha 1

Vstup zdarma

Kompletní seznam vystavených děl:

  1. Mariánské hodinky 2. polovina 15. století,
  2. Žaltář Hanuše z Kolovrat 1438
  3. Modlitební kniha Jana z Rožmberka před 1454
  4. Modlitební knížka Ladislava Pohrobka (Orationale regis Ladislai Posthumi)
    1450–1453 a 1453–1457
  5. Scala coeli 2. polovina 15. století
  6. Lobkovický breviář 1494
  7. Český žaltář s vlepeným šrotovým tiskem [dotted print] Stigmatizace sv. Františka
    Kolem 1515
  8. Hortulus anime. Zahrádka duše, nábožnými modlitbami, pěknými figurami ozdobená 1533

Zdroj: TZ NK