Národní muzeum zve na akci Dějiny s nadhledem (28. 9. 2018)

Národní muzeum slaví v tomto roce výročí 200 let od svého založení a v rámci oslav připravilo pro své návštěvníky různorodé akce, během kterých budou mít všichni příchozí nejen možnost zdarma si užít bohatý program, ale také nahlédnout pod ruce pracovníků Národního muzea. Jednou z těchto výjimečných akcí je i ta s názvem Dějiny s nadhledem, která se uskuteční 28. září v Národním památníku na Vítkově.

Dějiny s nadhledem

Seznamte se s dějinami Památníku a 20. století prostřednictvím „očitých“ svědků doby. V rámci oslav 200 let od založení Národního muzea budete mít jedinečnou možnost vydat se na cestu časem do období husitských válek, prohlédnout si uniformy vojáků, kteří bojovali za vznik Československa během Velké války i později za jeho svobodu v 2. světové válce. Zajímá vás, v čem se vozil TGM? Nebo jak vypadají kladrubští bělouši, potomci koní, kteří vozili nejen císaře pána ale také prezidenta? Pak se rozhodně na akci Dějiny s nadhledem vydejte. Národní hřebčín Kladruby nad Labem vám totiž představí nejen koně, ale také kočáry.  Pokud se chcete dozvědět něco více o temném období 50. let pak vás tam ochotně přenesou postavy pracovníků Mauzolea Klementa Gottwalda. Součástí této akce bude i možnost využít unikátní fotokoutek, ve kterém se můžete díky originálním rekvizitám a kostýmům ocitnout třeba o 200 let zpátky v čase.

V Národním památníku na Vítkově samozřejmě nezapomněli ani na děti, na které čeká stezka plná úkolů a zasloužená odměna pro úspěšné luštitele kvízu.  Národní muzeum již 200 let schraňuje a představuje osudové okamžiky našich dějin a byla by škoda nevyužít této jedinečné příležitosti a nejít si zdarma tyto momenty připomenout.

Oslavy výročí 200 let od založení Národního muzea probíhají po celý tento rok a jejich symbolickým vyvrcholením bude 28. října částečné zpřístupnění Historické budovy po její několikaleté rekonstrukci prostřednictvím výstav Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava a 2×100.

Zdroj: TZ NM