Jak si postavit středověký hrad

Znáte Nový Hrádek u Lukova?

Jestli ne, tak jste o nic nepřišli, je to zřícenina stejná jako spousta ostatních. Byl založen jako zemanský hrad někdy ve 14. století, mnohokrát změnil majitele a někdy ve století šestnáctém jej panstvo opustilo. Poté byl tento prst vztyčený vysoko nad meandry Dyje sporadicky využíván jako skladiště lukovského hospodářství. Potom tam jakési polské hrabátko prodávalo hrnce a džbány. Jak je v našich zemích zvykem, hrad jeho potomkům sebrali při pozemkové reformě ve dvacátých letech minulého století a pronajali jej Klubu českých turistů, který hrad zpřistupnil veřejnosti a část přetvořil na noclehárnu. Wehrmacht tam prý během války měl nějaký post. Tohle všechno si můžete vygooglit na webu. Včetně toho, že za komunistů byl hrad v ochranném pásmu státní hranice, takže když si naši čačtí obránci obránci socialistické hranice zastřelili nějakého toho nebožáka, který se snažil utéct před StB, chodili si tam odpočinout po dobře vykonané práci.

Co ovšem na nevygooglíte je, obsah komentované technologické prohlídky, která se uskuteční 21. září 2018. Porce informací, kterou během chození po hradě nasajete rozhodně není typu „hrad byl dobyt a vypálen dobyt a vypálen z doby obléhání se zachovalo těchto dvacet dělových koulí“. Ale veřte tomu, že od té chvíle už nebudete hledět na žádnou zříceninu tak, jak jste to dělali dosud – budete koukat na zbytky omítek a poznáte, která je která. Najdete stopy po lešení a nespletete si je s místy pro uložení stropních/podlahových trámů. Poznáte, kde byla podlaha, která měla zvýšenou nosnost. Budete umět identifikovat přístavby, poznáte tajemství horké malty a vůbec – dozvíte se takovou spoustu věcí, že vám možná praskne hlava.

Takže, pokud se toho nebojíte, vyražte 21. září 2018 na komentovanou technologickou prohlídku – opravdu to stojí za to. Asi je vhodné udělat si rezervaci na NPÚ.

Protip: Můžete výlet spojit s víkendem ve Znojmě, je to tam fajn. Dá se jet také do Jaroměřic nad Rokytnou. Pokud byste chtěli tohle moravské Versailles navštívit, jeďte tam před tím, než vyrazíte na Nový hrádek – jinak vám bude prohlídka jaroměřického zámku připadat k uzoufání nudná.