Kniha: Do pekel a zpět: Evropa 1914 – 1949

Ian Kershaw je známý a historik, jehož knih vynikají propracovaností a čtivostí. Novinka Do pekel a zpět: Evropa 1914 – 1949 je přesně taková, jde o dílo shrnující období první poloviny dvacátého století (tedy obě světové války) v Evropě. Pokud si jí přečtete, máte šanci získal ucelený pohled na velmi smutné období evropských dějin.

Do pekel a zpět: Evropa 1914-1949

Autor proslul jako znalec Hitlerova života, ale jeho nová kniha se rozhodně nezabývá jenom Hitlerem. Obecně se zaměřuje hlavně na tehdejší diktatury, tedy režimy v Německu, Itálii a Sovětském svazu. Zmiňovány jsou samozřejmě i další země, nechybí ani pohledy na demokratické režimy, mezi nimiž nechybí ani meziválečné Československo, které je v knize vykreslováno jako obdivuhodný politický a ekonomický zázrak.

Kershaw Československu věnuje dost prostoru, což naznačuje, že ho nepochybně považuje za velmi významnou evropskou zemi té doby. Kniha zachycuje období, které je zmíněno v titulu knihy. Čtenář by měl ale předem vědět, že se nezabývá válčením, ale spíše politikou a průmyslem. Nepíše se v ní o bitvách, ale spíše o obětech – jestliže vás zajímá hlavně válčení, tato kniha není pro vás.

Ale pokud jste natěšení na popis běžného fungování politiky a společnosti, mohu vám jí doporučit. Nechybí ani zmínky o osobnostech kulturního života, ale hlavní náplní je popisování zřízení jednotlivých zemí a vývoj jejich společností. Mnohá z nich se jakoby mimochodem přehouply k totalitě. Oceňuji fakt, že se autor hodně věnuje Itálii a nechybí ani pohled pod pokličku španělského Francova režimu.

Kniha působí celistvě, čtenářům dá prostřednictvím svých náročných pasáží netradiční možnost nahlédnout na dění v Evropě očima skvělého historika, který nabízí hodně faktů, osobností a souvislostí k přemýšlení. Jako červená osudová nit se celou knihou táhnou válečné zločiny, a to nejen Němců, ale i Italů a třeba Chorvatů. Autor se pokusil do kapitol zahrnout i méně známé historické okolnosti a skutečnosti, což z jeho knihy činí náročný kus, při jehož četbě budete muset textu věnovat veškerou pozornost.

Tato kniha by neměla chybět ve sbírce náročnějšího příznivce historie, který si chce nad hesly a daty umět představit konkrétní události a jejich význam pro budoucí směřování celého kontinentu. Já osobně studuji historii raději z podobných klíčových děl literatury faktu, než z encyklopedických hesel. Je to náročnější, ale o to poutavější cesta milovníka historie.

Knihu k recenzi poskytl eshop Megaknihy.cz. Z nabídky novinek o historii si určitě vyberete i vy.