Vydavatelství Mladá fronta slavnostně pokřtí legendární fotopublikaci Peruť 312

Ve vydavatelství Mladá fronta vyšla legendární fotopublikace s pohnutými osudy Peruť 312, která bude slavnostně pokřtěna 13. února 2018 v Galerii Lucerna v Praze.

Peruť 312

„K únorovému 70. výročí záměrného zlikvidování prvního vydání knihy jsme společně vnučkou Ladislava Sitenského Adélou Kándlovou připravili v Galerií Lucerna výstavu fotografií ke knize. V úterý 13. února v 18 hodin proběhnou tedy dvě akce, vernisáž výstavy Peruť 312 a slavnostní křest knihy. Fotopublikaci pokřtí válečná reportérka a fotografka Lenka Klicperová a účast přislíbila také Milena Grenfell-Baines, Wintonovo dítě a dcera letce RAF,“ řekla Magdaléna Deiml, vedoucí marketingu a PR divize Knihy, vydavatelství Mladá fronta.

Významný český fotograf Ladislav Sitenský (1919–2009) za druhé světové války proslul svými snímky dokumentujícími československý odboj na západní frontě. Největší slávu mu přinesly fotografie z prostředí letectva, u něhož dva roky působil jako příslušník pozemního personálu 312. československé stíhací perutě.

Více informací ke knize naleznete zde: https://www.kniha.cz/perut-312/

Anotace

Kniha Peruť měla původně vyjít v roce 1948, v nakladatelství Naše vojsko. Její osudy však fatálně ovlivnil únorový komunistický převrat: celý náklad šel do stoupy, tiskařům se podařilo zachránit a svázat jen několik výtisků, z nichž se staly vysoce ceněné sběratelské exempláře. Po padesáti letech se autorovi šťastnou náhodou vrátila také maketa knihy, kterou kdosi nalezl v popelnici v Českých Budějovicích… Fakticky prvního vydání se tak publikace Peruť 312 dočkala teprve nyní, po bezmála sedmi desetiletích, díky péči dědiců Ladislava Sitenského a vstřícnosti nakladatelství Mladá fronta. Jak bylo pro tohoto tvůrce typické, velký důraz se při tom kladl na co nejvyšší kvalitu reprodukce fotografií. Odbornou revizi původních autorských textů provedl a úvodní stať o 312. stíhací peruti napsal významný vojenský historik Jiří Rajlich. Součástí publikace je rovněž kapitola o příběhu této knihy a stručný životopis Ladislava Sitenského. Zahraničním zájemcům je toto jedinečné obrazové svědectví o jedné z nejvýznamnějších kapitol novodobé české historie zpřístupněno kompletním překladem do angličtiny.

Počet stran: 176 I Vázaná s přebalem Rozměry: 222 x 300 mm I Doporučená cena: 549 Kč

Zdroj: TZ MF