Odilo Globocnik, nejhorší muž na světě

Odilo Globocnik se narodil 21. dubna 1904 v Terstu v rakousko-slovinské rodině úředníků, profesí byl stavařem. Do nacistické strany vstoupil v Korutanech roku 1930, přihlásil se do SS a rychle se stal zástupcem vedoucího jedné z rakouských buněk NSDAP.

Odilo Globocnik
Odilo Globocnik, foto: Bundesarchiv, Bild 146-2007-0188 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de

Jeho kriminálnická kariéra se společně s tou politickou také svižně rozjela. Rok si poseděl ve vězení, to ještě za politickou činnost. Říká se, že tehdy zavraždil židovského klenotníka. Později se stal ceněnou spojkou mezi Hitlerem a rakouskými nacisty, byl jmenován nacistickým šéfem Korutan a následně byl povýšen na vídeňského gauleitera, a to 24. května 1938. V žebříčku NSDAP stoupal prakticky nezadržitelně. Ovšem s jeho kariérou politika přicházely finanční potíže a podvody a také spory se stranickými kolegy. Bylo jasné, že nebude mít problém zatočit s jakýmkoliv protivníkem.

Hermann Göring se jako jeden z nejmocnějších lidí Třetí říše postaral o jeho odvolání z funkce vedoucího rakouských nacistů. Zastal se ho ovšem Himmler a jmenoval ho 9. listopadu 1939 do funkce velitele SS a policie v polském okrese Lublin. Globocnik proslul brutalitou a stal se ústřední postavou likvidace polských Židů. Germanizace Polska v jeho podání znamenala hromadné vraždění nejen židovských obyvatel, ale i Poláků.

Himmler věděl, že se Globocnik před ničím nezastaví a vybral ho jako klíčového člena týmu operace Reinhard. Globocnik byl fanatický antisemita a příprava vyhlazení Židů mu musela dělat radost. Zakládal vyhlazovací tábory smrti, ve kterých bylo zavražděno 1,7 milionu židů. Byl strůjcem smrti skoro třetiny evropských Židů během holocaustu. V továrnách na smrt bohatl na židovském zlatu a cennostech, stejně jako ostatní elitní esesáci.


Přečtěte si také článek o Oskaru Dirlewangerovi, dalším nacistickém zločinci.


Archivy ukázaly, že Globocnik plnil Himmlerovy příkazy s brutální efektivitou. Vedl polské vyhlazovací tábory, při vyslovení jejichž názvů doteď tuhne krev v žilách – Majdanek, Treblinka, Sobibor, Belzec…

Šéfovi SS Himmlerovi slíbil, že se za své omilostnění se v Polsku odvděčí milionem zabitých Židů. Svůj plán překročil, někdy jsou mu připisovány až tři miliony mrtvých Židů. Operace Reinhard (ano, jmenovala se po Heydrichovi) byla dokončena už v listopadu 1943 a vyhlazovací tábory byly zlikvidovány. Operace měla za cíl nejenom vyhladit polské Židy, ale také získat otroky pro práci a ukrást židovský majetek.

Podle účetní závěrky Globocnik Himmlerovi dělal radost, šlo o velmi lukrativní “podnik”. Od 1. dubna do 15. prosince 1943 z operace Reinhard přišlo do státní kasy 180 milionů říšských marek.

Globocnik byl za odměnu dosazen domů do Terstu na místo šéfa policie a SS v celé adriatické oblasti. Konec války ho zastihl v horách u Klagenfurtu, kde se mu dařilo několik týdnů unikat zatčení. Britové ho našli 31. května 1945 v korutanském Weissensee. Globocnik prý zareagoval na své jméno, které na něho vykřikl kapitán Ramsay a rychle rozkousl kapsli kyanidu. Těsně potom ho vyfotil tlumočník, původem Němec. Chtěl si vyfotit “nejhoršího muže na světě”, jak ho pak nazval.

Zdroje: http://www.holocaustresearchproject.org/ar/globocknik.html a http://www.holocaustresearchproject.org/ar/deathofglobocknik.html