Výstava: Námluvy v Národopisném muzeu

Národní muzeum zve všechny své příznivce do Národopisného muzea na veřejnou vernisáž nové výstavy Námluvy. Ta se uskuteční ve čtvrtek 16. března 2017 od 17 hodin a kromě komentované prohlídky výstavy s jejími autorkami čeká na návštěvníky i vystoupení Folklorního souboru Rosénka. Samotná výstava v Letohrádku Kinských se bude věnovat projevům lásky mezi mladými na venkově v Čechách a na Moravě v 19. a 20. století i průběhu tradičních námluv. Velká část výstavy je věnována také darům z lásky, které si zamilovaní mezi sebou dávali. Výstavu bude možné zhlédnout až do 28. května, poté se mohou návštěvníci těšit na druhou část, nazvanou jednoduše Svatby. Vstup na vernisáž je pro všechny zdarma.

Výstava Námluvy

Námluvy vždy byly slavnostním aktem, doprovázeným velkými přípravami a zájmem celé vesnice. Tématem námluv se zabývá i nová výstava v Národopisném muzeu Národního muzea, na kterou bude navazovat další oddíl, věnovaný svatbám. K námluvám patřilo pečlivé uklízení, chystání pohoštění, příprava koní a zdobení postroje. K žádosti o ruku patřilo i vyjednávání majetkových poměrů, sepsání svatební smlouvy a nakonec následoval přípitek. Poté si snoubenci podali ruce, políbili se a vyměnili si dárky. Nevěsta dávala ženichovi rozmarýn, aby mu prý do smrti voněla, a vyšívaný šátek jako závazek lásky, ženich pak zpravidla nevěstu obdaroval stříbrným penízem.

Do výstavy Námluvy je promítnut také námět komické opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. K vidění bude scenérie s figurínami oblečenými do krojů z Plzeňska, odkud pochází hlavní protagonisté tohoto díla – Jeník, Mařenka a Kecal. Doplní je vyšívané textilie a hrnečky, které také čerpají náměty ze slavné opery.

Dary lásky

Velký význam měla mezi milenci symbolika darů z lásky (darů srdce), které si vzájemně vyměňovali. Vypovídala o charakteru a intenzitě vztahu od náklonnosti, namlouvání až k předsvatebním námluvám. Mezi dary lásky patřily rostliny a ovoce (jablko, ořechy, hruška), především však květiny (růže, karafiáty, lilie, fialky), ale i koláč, buchta či vdolek. V lidové tradici dívky chlapcům z lásky darovaly také hedvábný kapesníček, vyšívaný šátek s milostným textem na vesty nebo do puntu nohavic, o Velikonocích pak kraslice. Chlapci dívkám pro změnu dávali perníková srdce, pentli do vlasů, sukni, kordulku, čepec, šátek, ale také střevíce, obrázek, korále a šperky – především prsten. Mezi dary patřily také ozdobně vyřezávané dřevěné prací písty či přeslice. Návštěvníci si tak budou moci na výstavě prohlédnout řadu těchto předmětů, darů z lásky.

Milostné čarování – magie

Mezi vystavenými předměty nebudou chybět ani takové, které měly za úkol nejen přivolat náklonnost opačného pohlaví, ale také zajistit trvalost vztahu, odehnání soků či sokyní nebo potrestat nevěru – různé amulety a talismany. Velmi rozšířené bylo rovněž používání bylin a koření, kterým byla přisuzována kouzelná moc.

Nedílnou součástí výstavy budou rovněž různé předměty, které obsahovala nevěstina výbava.

Prostor: Národopisné muzeum Národního muzea, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5

Zdroj: TZ NM