Kasteláni hlásí rekordní sezonu

Cestu na hrady, zámky a další objekty ve správě Národního památkového ústavu si do půlky listopadu našlo více než pět milionů návštěvníků. Ty přitahuje jak Lucemburský rok, tak i pestrost další nabídky českých, moravských a slezských památek. Sezona 2016 se tak zapíše jako zatím nejúspěšnější od vzniku České republiky.

„Zažíváme skutečně mimořádnou sezonu, která jen potvrzuje trendy z minulých let. Ke konci října hlásí památky o pět set tisíc návštěvníků více než loni a předpokládáme, že do konce roku by mohla i díky bohaté adventní a vánoční nabídce padnout hranice pěti a půl milionu vydaných vstupenek. Některé památky budou otevřeny dokonce i na Štědrý den či na Silvestra,“ říká generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Pomyslnou magickou pětimilionovou hranici se podařilo na hradech a zámcích překonat již v září, v roce 2015 s tímto číslem přitom kasteláni sezonu zakončovali. Počet návštěv do konce letošního října pak činí 5,4 milionů.

Vyšší návštěvnost na méně známých památkách

Nejvyšší návštěvnost mají již tradičně zámky Český Krumlov a Lednice, které patří na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a přitahují kromě domácích i množství i zahraničních návštěvníků.

„Zámek Lednice i českokrumlovský areál navštívilo letos již přes čtyři sta tisíc lidí. Čtvrtmilionovou návštěvnost mají zatím Hluboká a Karlštejn, přes sto tisíc návštěvníků mají Kroměříž, Konopiště, Valtice, Bouzov, Pernštejn, Sychrov, Kuks nebo Trosky,“ uvádí Rudolf Pohl, náměstek pro správu památkových objektů. Na Konopišti se přitom podařilo vyrovnat pořádáním speciálních večerních prohlídek počáteční 30% propad návštěvnosti způsobený opravami příjezdové silnice.

Přízeň návštěvníků ale zdaleka není soustředěna jen na ty nejznámější památky. Vyšší návštěvnost totiž zaznamenala absolutní většina objektů ve správě NPÚ bez ohledu na velikost, známost či dostupnost.

„Za růstem návštěvnosti stojí několik faktorů. Těší nás, že mnoho lidí před zahraniční cestou upřednostňuje objevování domácích památek. Svoji roli pak samozřejmě hraje i bezpečnostní situace ve světě a vnímání České republiky jako jedné z nejbezpečnějších destinací. Nesmíme však opomenout, že památky ve správě NPÚ nabízejí stále lepší programy a postupně se zlepšuje i stav jednotlivých hradů a zámků ať už pomocí velkých investic či prostřednictvím postupných menších etap obnovy. Důležitý je také inovativní přístup jednotlivých kastelánů,“ upozorňuje generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Například nedávno obnovený Hospital Kuks se stal Stavbou roku 2016 a jeho branami prošlo letos již přes 100 tisíc návštěvníků. V letech před revitalizací přitom navštívilo památku zhruba 40 tisíc návštěvníků ročně. Květná zahrada v Kroměříži, památka UNESCO, se pak stala vítězem soutěže DestinaCZe 2016 v kategorii Kudy z nudy – zážitek pro celou rodinu, vyhlašované agenturou CzechTourism. Za oceněním stojí jak obnovená podoba zahrady, tak především kvalita nabízených vzdělávacích programů pro rodiny s dětmi. Ve středočeských Veltrusích byla vloni dokončena vzorová obnova významné části areálu a otevřelo se zde i edukační centrum, v němž se konají programy pro školy. Celoročně otevřená památka letos přilákala na šest prohlídkových okruhů dvojnásobek loňských návštěv. Aktivní přístup stojí též za zájmem o zámek Žleby, který oproti roku 2015 navštívilo o 20 tisíc návštěvníků více.  V Pardubickém kraji byl pak „skokanem roku“ Soubor lidových staveb Vysočina (Veselý Kopec a Betlém), který dosud navštívilo přes 60 tisíc osob, tedy o 10 tisíc více, než v loňském roce za stejné období. Návštěvnicky nejsilnějším obdobím je v roubenkách však až měsíc prosinec spojený s adventními akcemi. Navýšením návštěvnosti o celých 42 % se pak může letos pochlubit i klášter Plasy na Plzeňsku, více než 30% pak Hrad a zámek Bečov a zámky Kynžvart či Valeč v Karlovarském kraji. V ústeckém kraji se v roce 2016 skokově zvedla návštěvnost zámku Stekník, kam si našlo cestu zatím přes 12 tisíc návštěvníků, dvojnásobné množství, než loni. Absolutním skokanem roku jsou však jihomoravské Valtice, které letos navštívilo již přes 125 tisíc návštěvníků, zatímco od ledna do října 2015 to bylo 48 tisíc návštěvníků.

Lucemburský rok pomohl návštěvnosti

K vyšší návštěvnosti památek bezesporu přispěl i Lucemburský rok. Při příležitosti oslav 700. výročí narození císaře Karla IV. uspořádal Národní památkový ústav řadu výstav a kulturních akcí na téměř třiceti hradech, zámcích a klášterech, v jejichž historii zanechala lucemburská éra nesmazatelné stopy. Stěžejní akcí Lucemburského roku se stala výstava „Karlštejnský poklad a kultura císařského dvora Karla IV.“ na hradě Karlštejn. V průběhu návštěvnické sezóny pak doplnily karlštejnskou výstavu další dvě klíčové expozice. Na hradě Veveří „Lev a Orlice – Moravští Lucemburkové a jejich hrad,“ díky které navštívilo hrad zatím o 25 tisíc návštěvníků více než v roce 2015, a na zámku v Jindřichově Hradci „Následovníci svatého Jiří“. Z jihočeských památek však ve srovnání s loňskem zaznamenal i s přispěním akcí Lucemburského roku nejvyšší procentuální nárůst hrad Landštejn, a to o 36 % (o 13 tisíc návštěv). Pomyslně se zde 5. července na slavnostní hostině na hradním nádvoří setkal Karel IV. s Vilémem z Landštejna. Před hradem se odehrál středověký trh a v hradním příkopu si návštěvníci mohli prohlédnout ukázky řemesel ze 14. století. Křivoklát pak lákal na vystavenou Bibli Václava IV. a noční scénické prohlídky „Lucemburkové na Křivoklátě“ měly takový úspěch, že se správa hradu rozhodla je zařadit i v prosinci jako program Královského adventu. Na památkách v Olomouckém kraji byla tou nejvýraznější akcí Lucemburského roku výstava na hradě Šternberk „Albert II. ze Šternberka ve službách Karla IV.“

Rekordní Hradozámecká noc

Lucemburský rok vyvrcholil velkolepou Hradozámeckou nocí, která se konala poslední srpnovou sobotu. V letošním roce se do ní zapojilo 95 památek, nejvíce za sedmiletou historii akce, na které zavítalo během večera rekordních 33 tisíc návštěvníků. Nově se do Hradozámecké noci zapojil hrad Bezděz, zámky Hluboká nad Vltavou, Stekník a Zákupy a rovněž několik dalších soukromých památek či památek v jiné správě. Objekty se rozzářily svitem svíček, loučí nebo lampionů a získaly tak na jeden den v roce neopakovatelnou atmosféru. Hlavní program Hradozámecké noci se odehrál v centru oslav 700. výročí narození Karla IV. – na hradě Karlštejně, a vyvrcholil ohňostrojem, který byl k vidění na hradě vůbec poprvé v historii.

Královský advent zahájí zimní sezonu

Letošní úspěšný Lucemburský rok Národní památkový ústav symbolicky zakončí Královským adventem, během kterého památky ožijí řadou koncertů, výstav, řemeslných jarmarků a vánočně laděných prohlídek.

„Na návštěvníky čeká více než stovka akcí ve všech krajích České republiky a věříme, že zejména rodiny s dětmi si najdou na naše památky cestu i v době předvánočního shonu. Právě adventní období je příležitostí pro chvilku oddechu a ze zkušeností z minulých let víme, že návštěva hradu či zámku okořeněná předvánoční atmosférou nabývá na popularitě. Řada památkových objektů přitom otevře i během Vánoc a po nich. Mnoho památek se tak koncem roku a v prvních měsících roku příštího zcela neponoří do zimního spánku, jak by se dalo předpokládat,“ upozorňuje Naďa Goryczková.

Ačkoliv první adventní neděle je až 27. listopadu, mnoho památek plynule navázalo na hlavní sezonu a již během prvních listopadových týdnů nabízí bohatý program. Všechny potřebné informace mohou zájemci najít na webových stránkách Národního památkového ústavu. Za zmínku stojí, že například zámky v Mníšku pod Brdy či v Telči přivítají návštěvníky i na Štědrý den a betlémské světlo si budou moci odnést ti, kteří navštíví klášter v Kladrubech. Poetickou vánoční prohlídku pak 25. prosince nabídne například hrad Šternberk, o den později se veřejnosti otevře brána na Buchlově. Na Štěpána bude rovněž otevřen Sychrov či Hrubý Rohozec. Na silvestrovskou prohlídku zve hrad a zámek v Horšovském Týně, relikviář sv. Maura bude možné zhlédnout v poslední den letošního roku v Bečově nad Teplou.

O zimním provozu na hradech, zámcích a dalších památkách ve správě NPÚ opět informují webové stránky instituce, kde lze navíc nalézt i tipy na zajímavé výlety v jejich okolí.

S návštěvností rostou i výnosy

Spolu s návštěvností rostly Národnímu památkovému ústavu, který spravuje více než stovku památkových objektů, také výnosy.

„Většinu výnosů získávají památkové objekty ze vstupného. Je velmi potěšující, že již ke konci října jsme vybrali na vstupném zhruba 420 milionů korun, což převyšuje částku za celý předchozí rok. Významným příjmem jsou i peníze získané z pronájmu, a to nejen od filmových produkcí, pro které jsou naše hrady a zámky stále atraktivní, ale v rostoucí míře i od párů, které se rozhodly říci si své ano na některém z památkových objektů. Určitou kuriozitou může být, že si svatebčané našli cestu i do Dolu Michal v Ostravě, který je jedinou technickou památkou ve správě Národního památkového ústavu,“ uvádí generální ředitelka NPÚ.

Za období od začátku roku do konce října činily výnosy Národního památkového ústavu celkem 488 860 659 korun, což je o 46 075 619 (11 %) více, než za stejné období roku 2015.

„Stejně jako v minulých letech počítá Národní památkový ústav s návratem těchto prostředků do obnovy památek, zlepšování návštěvnického zázemí a samozřejmě s investicí do lidských zdrojů. Máme před sebou ještě dva měsíce, ale již teď lze označit rok 2016 za velmi úspěšný a poděkování patří především naším návštěvníkům, kteří památky navštěvují a tím jim i pomáhají,“ uzavírá Naďa Goryczková.

Zdroj: TZ NPÚ