Ironie dějin: Nacistická letadla s Davidovou hvězdou

Nejenom pro české fanoušky leteckých konfliktů má izraelská válka za nezávislost v roce 1948 velmi pikantní příchuť, a to hned z několika důvodů. Izrael totiž jako čerstvě založený stát proti spojeným arabským silám obstál, a to za nemalé materiální výpomoci Československa.

Avia S-199
Avia S-199 v izraelských barvách, foto: pierrekosmidis.blogspot.cz

Historický paradox, který chci připomenout, souvisí s výzbrojí, konkrétně základy izraelského letectva. První izraelskou stíhačkou byl známý německý Messerschmitt Bf 109. Už tento fakt lze bez nadsázky označit za opravdovou ironii dějin. Židé létali a bojovali na strojích, které byly navrženy a vyrobeny jako jedna z hlavních zbraní nacistického režimu a ten jak známo plánoval vyhlazení Židů. Nacisté jich zabili asi 6 milionů. Mnozí z těch, kteří přežili holokaust jako teenageři se o pár let později posadili do kokpitů stíhaček nenáviděného režimu.

Kde je v tom celém československá stopa? Izraeli totiž prodalo prvních 25 Messerschmittů právě Československo. Přesněji řečeno šlo o verzi označenou Avia S-199, montovanou u nás z dílů, které zbyly po Luftwaffe. Izrael sháněl letadla kde se dalo a vzal za vděk i touto československou výpomocí. I když tyto “mezci” nebyly mezi piloty oblíbeny, už jen kvůli poruchovosti a špatné ovladatelnosti. Mnoho strojů z této dodávky havarovalo ihned nebo krátce po dopravení do Izraele. Motory, které byly do těchto pětadvaceti strojů osazeny (šlo o typ Jumo 211), původně patřily do bombardovacích Heinkelů He 111 a jejich točivý moment působil problémy už při vzletu – jak vzpomínají pamětníci, “táhlo to silně doleva”.

Během války v letech 1948 – 1949 docházelo na obloze nad Izraelem k velmi bizarním střetům. Žid v kokpitu Messerschmittu sledoval, jak pod ním v hloubce mizí sestřelený egyptský Spitfire. Jak ukazuje přehled výzbroje obou stran níže, bojovat proti sobě mohly i Spitfiry.


Arabské vzdušné síly využívaly:  Spitfiry, T-6 Texany, C-47 Dakoty, Hawker Hurricany, Avro Ansony

Izraelem využívaná letadla: Spitfiry, Avie S-199, B-17 Flying Fortress, P-51 Mustangy, C-47 Dakoty


Československo se později z politických důvodů přeorientovalo na stranu Arabů, ale než k tomu došlo, stihli Izraeli dodat i 62 Spitfirů. V době, kdy platilo embargo na dodávky zbraní Izraeli, byla tato pomoc podstatná a pomohla nově vzniklému židovskému státu odrazit první těžké útoky Egypta, Jordánska, Sýrie a dalších arabských spojenců.

K napsání tohoto komentáře mě inspiroval post http://pierrekosmidis.blogspot.cz/2016/04/1948-nazi-aircraft-with-star-of-david.html