V Bratislavě byla otevřena výstava o objevování vesmíru Cosmos Discovery

Největší putovní výstava kosmonautiky na světě – Cosmos Discovery – měla svoji premiéru 12. září v Incheba Expo Bratislava. Slavnostní otevření výstavy si nenechal ujít plukovník Michal Fulier, člen posádky záložního letu Sojuz TM-29 od 20. 2. do 28. 2. 1999 na orbitální stanici MIR. Ten jako jediný Slovák spolu s prvním slovenským kosmonautem Ivanem Bellou absolvoval dvouletý výcvik pro kosmonauty.

Sojuz
Sojuz

Výstava Cosmos Discovery mapuje vývoj pilotovaných kosmických letů od prvních letů až k současným a plánovaným misím. Výstava obsahuje více jak 200 originálních exponátů z USA a Sovětského svazu, reálné modely raket a raketoplánů a unikátní dobové dokumenty. Poskytuje tak celistvý pohled na historii i současnost kosmonautiky, která je nedílnou součástí dějin 20. a 21. století.

MIR
MIR

Při vstupu dostane každý návštěvník Space Card – Kartu kosmonauta se jménem a životním příběhem reálného kosmonauta, o jehož vesmírné misi se dozví další podrobnosti v prostorách celé expozice.

Lunar Rover, Luna 15
Lunar Rover, Luna 15

Návštěvníci uvidí ruský Sputnik, Lajku i Gagarina. Nechybí americký lunární program Apollo ani ruský Lunochod. Na výstavě se nachází i velký model americké rakety Saturn 5, část řídícího střediska v Houstonu a také originál ruské lodi Sojuz. Odborníci ocení originální část motoru F1 z americké rakety Saturn 5, která vynesla loď Apollo na Měsíc. Díky výstavě Cosmos Discovery tento motor poprvé opustil hranice USA.

Saturn 5
Saturn 5

V závěru čeká všechny fanoušky rozsáhlá interaktivní play zóna – Cosmocamp, kde si vyzkouší náročný výcvik kosmonautů, nebo nejnovější 3D technologie. Celá výstava je vybavena audioguidem – zvukovým průvodcem, který každý návštěvník obdrží při vstupu.

Zdroj: www.cosmosdiscovery.sk