Pod obeliskem v Římě našli vzkaz od Mussoliniho

Pod obrovským obeliskem v Římě byla nalezena zpráva od italského fašistického vůdce Benita Mussoliniho. Jde o esej (1 200 slov) psanou v latině a uloženou v kovové krabici společně s několika zlatými mincemi.

Obelisk v Římě
foto: Alessio77/Wikimedia Commons

Obelisk váží 300 tun a nese latinský nápis MVSSOLINI DVX, což znamená Mussolini Duce (Mussolini vůdce). Nachází se ve sportovním areálu Foro Italico v Římě, je vyroben z bílého mramoru a byl odhalen v roce 1932 jako památník fašismu.

Dokument byl nazvaný “Codex Fori Mussolini,” text měl zůstat pro současníky tajemstvím, promlouval k lidem v budoucnosti. Diktátor věřil, že text by byl přečten pouze při pádu obelisku a následně i fašismu.

Vědci Bettina Reitz-Joosseová a Han Lamers text zrekonstruovali ze zdrojů nalezených v knihovnách a archivech v Římě. První část napsal klasický učenec Aurelio Giuseppe Amatucci (1867-1960), text se věnuje historii italského fašismu a Mussolini je v něm zmiňován jako nový Římský císař a zachránce italského lidu. Druhá část se týká organizace fašistické mládeže a třetí část textu je zaměřena na dopravu a vztyčení obelisku.

Památník je prezentován jako symbol věčného vlády italského fašismu, vzkaz byl psán latinsky, jelikož měl tento jazyk tehdy symbolický význam a fašisté ho prý dokonce chtěli oživit a používat.

Zdroj: http://www.livescience.com/55979-mussolini-message-found-under-rome-obelisk.html