Hitlerovy ženy

Kolega mi půjčil knížku Hitlerovy ženy od Ericha Schaakeho. Jde o jakýsi přehled žen, které hrály v Hitlerově životě nějakou roli, od matky po manželku, se kterou byl ženat jen pár hodin. Každé z nich je věnována jedna kapitola a dá se říci, že jde o takový stručný atlas Hitlerových žen. Pro zajímavost uvádím níže stručný přehled zmíněných žen a něco málo o nich. Může se vám to hodit v případě, že se zajímáte o okolí Adolfa Hitlera a chcete mít přehled kdo byl kdo.

Kniha Hitlerovy ženy
Kniha Hitlerovy ženy, foto: valentinska.cz

Klára Hitlerová – matka, narozená v roce 1860 v rakouském Spitalu. Svého pozdějšího muže Aloise znala od dětství, v šestnácti letech se k němu nastěhovala a pracovala jako služka, aby unikla bídě. Alois Hitler měl v té době manželku a než se oženil s Klárou, měl ještě další ženu.

Stefanie – dívka z Linze, kterou prý Hitler jako stydlivý mladík miloval. Byla z vyšších kruhů.

Emílie – Hitlerova láska z doby pobytu ve Vídni. Taktéž nejspíš platonická.

Helene Bechsteinová – jedna z bohatých a starších mecenášek Hitlerových politických začátků. Radila mu s vystupováním a oblékáním a finančně ho podporovala už od začátku dvacátých let.

Elsa Bruskmannová – i tato vlivná žena z Mnichova byla Hitlerem okouzlena a chtěla mu pomoci ke kariéře státníka. Kupovala mu pěkné oblečení a dárky.

Helene Hanfstaenglová – bohatá a podle Hitlera krásná žena. Pokoušela se z něho udělat světáka a naučit ho anglicky. Snažila se ho nadchnout pro Ameriku, Hitlera však prý zaujal jenom Ku-Klux-Klan.

Winifred Wagnerová – velká Hitlerova ctitelka, nadchla se pro jeho politické názory. Vyrůstala v Anglii a obdivovala také Siegfrieda, syna hudebního skladatele Richarda Wagnera. Toho si po jistých peripetiích vzala za manžela.

Henriette Hoffmannová – dcera Hitlerova dvorního fotografa a přítele Heinricha Hoffmanna. Hitler k ní měl takřka otcovský vztah a “Vůdce” jí dokonce pomáhal vychovávat. Později si vzala za muže Baldura von Schiracha, nacistu, který měl nastarosti německou mládež.

Maria Reiterová – v šestnácti letech se do Hitlera zamilovala a prý na něm byla dokonce závislá. Bohužel pro ní v době, kdy Hitler neměl na ženy čas, kariéra politika byla důležitější.

Geli Raubalová – nevlastní Hitlerova neteř a jedna z jeho velmi důležitých žen. Z nešťastné lásky spáchala sebevraždu Hitlerovou pistolí.

Eva Braunová – byla velmi podobná Geli, s Hitlerem jí seznámil fotograf Hoffmann. Hitlera provázela po 13 let, až do konce života. před koncem války společně spáchali sebevraždu. Těsně před tím se vzali, takže byla na pár hodin Hitlerovou oficiální manželkou. Byla krásná, árijský typ, Hitlera milovala a obdivovala, chtěla si ho vzít dřív a mít s ním děti.

Magda Goebbelsová – žena říšského ministra propagandy. Před koncem války otrávila svých šest dětí, pak i s manželem spáchali sebevraždu. Kromě Josefa Goebbelse obdivovala i Hitlera a měla na něj významný vliv.

Unity Mitfordová – nádherná britská nacistka, kvůli ní se chtěla Eva Braunová zabít. Mitfordová Hitlera veřejně zbožňovala a odjela kvůli němu studovat do Německa a v polovině třicátých let byla hostem stranických sjezdů NSDAP. I ona se z nenaplněné lásky pokusila o sebevraždu, po vyhlášení války Anglii Německem. Těžce zraněná se vrátila do Anglie a do konce krátkého života zůstala částečně ochrnutá. Nakonec jí zabila kulka uvízlá v hlavě deset let po pokusu o sebevraždu.

Leni Riefenstahlová – krásná filmařka, jedno z jejích děl přímo oslavovalo nacismus. S Hitlerem se navzájem obdivovali.

Christa Schroederová – jedna z Hitlerových sekretářek, od roku 1930, později dokonce sekretářka osobní. Koncem války jí Hitler dal rozkazem, aby opustila jeho bunkr. Později byla zatčena Američany a poskytla cenné svědectví o tom, co se dělo v Hitlerově štábu během války.