Co se bude dít na památkách NPÚ v srpnu

Srpen je měsíc, jemuž kraluje Hradozámecká noc – velký festival konce léta. Letos připadá na sobotu 27. srpna a k návštěvě zvou desítky památek celé republiky. Ještě než nastane, je však možné na památkách zažít mnoho letních dobrodružství.

Lucemburský rok

Zámek Jindřichův Hradec otvírá 11. srpna v gotickém paláci novou expozici Následovníci svatého Jiří. Středobodem expozice bude komnata se svatojiřskou legendou, nejvýznamnějším příspěvkem pánů z Hradce ke kultuře českého středověku. Návštěvníci se dozví mnohé o rodu pánů z Hradce a jejich sídle, uvidí model hradu v dobách jeho největší slávy i archeologické nálezy z mnohaletého archeologického průzkumu PhDr. Tomáše Durdíka.  V bývalé sakristii budou navíc umístěna dvě nesmírně vzácná umělecká díla – deskový obraz Madony z Jindřichova Hradce z doby kolem r. 1460  a Pieta z Lodhéřova, opuková plastika z 80. let 14. století.

Letos již poněkolikáté pořádá hrad Karlštejn v interiérech I. prohlídkového okruhu scénické noční prohlídky Ať žije král! Ať žije císař! aneb Životem Karla IV.  12. srpna projdete za 70 minut celých 62 let života císaře a krále, zakladatele hradu a jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin.

S památkami do minulosti

Na sobotu 6. srpna se chystá Zahradní slavnost na Hrubém Rohozci, jejímž jádrem budou hrané kostýmované prohlídky ze života rodiny Des Fours Walderode. K zábavě ale přispějí i tanec princezen, hudební stezka pro děti, salon pohádkové kloboukářky, hrací teta, pikantní tance minulého století, barmanský běh, stánky s pamlsky či tvořivé dílničky.

Zámek Kynžvart nenechají spát v pátek a v sobotu 5. a 6. srpna noční prohlídky se stopovací hrou.

V soboru a v neděli 6. a 7. srpna pořádá hrad Bouzov na počest markraběte Jošta, synovce Karla IV. velkou slavnost – Bouzovský mumraj, aneb markraběte Jošta turnaj. V odpoledním turnaji budou zápasit rytíři na koních, pro děti budou připraveny dílny a šermířská vystoupení, na večer je připravena premiéra nové hry skupiny Duel. Po celý den bude pro návštěvníky otevřena půjčovna historických kostýmů.

O týden později, 13. srpna, ožije kuchyňská zahrada veltruského zámku slavností Dožínky hraběte Chotka. Posekejte a umlaťte si obilí, upečte placku a ochutnejte výrobky z mouky a sladu. Chybět nebude ani krojovaný průvod a den završí předání dožínkového věnce.

Pro fajnšmekry

Mimořádné prohlídky Monastýrování aneb Nocí ke hvězdám připravují na 5. a 6. srpna dva kláštery, Kladruby a Plasy.

Španělské operety i španělské lidové písně „vyslechne“ 6. srpna překrásný taneční sál zámku Nebílovy. Na Plzeňsko totiž zavítá juniorský orchestr Orquesta del Casino Musical de Godella z Valencie.

Aladin v zahradě zámku Kratochvíle bude uveden 11. srpna. O den později, 12. srpna, bude hrát Jaroslav Hutka ve zlatokorunském klášteře.

Zámku Lysice, kde byla letos otevřena nová stálá expozice, připravuje na 13. srpna speciální prohlídku Zámkem s Marií von Ebner Eschenbach, zaměřenou na život a dílo této významné moravské spisovatelky. Prohlídka proběhne německém jazyce v 15 hodin, v českém jazyce v 17 hodin.

V noci ze 13. na 14 srpna nabídne půlnoční odbíjení i východ slunce Nonstop Grabštejn – od sobotního rána do nedělního večera se totiž brána tohoto hradu vůbec nezavře!

Na žehnání novému zvonu pro hradní kapli a bohoslužbu 14. srpna zve hrad Švihov, na charizmatický Noir film festival 2016 od 18. – 21. srpna zve pro změnu hrad Křivoklát

V neděli 21. srpna proběhne na hradě Bečov Putování po erbech, komentované prohlídky jindy nepřístupného středověkého hradu, zaměřené na heraldiku a vyobrazené erby.

Hradozámecká noc – sobota 27. srpna

Do Hradozámecké noci se letos opět zapojuje několik desítek státních i soukromých památek památek celé republiky. Například:

Hrad Karlštejn, který bude letos hlavním sídlem Hradozámecké noci. Obloha nad Karlštejnem se vůbec poprvé rozzáří slavnostním ohňostrojem a na hradební zeď se bude promítat muzikál Noc na Karlštejně. Zámek Bučovice, kde začne v 17 hodin Castle Tour a s ním Pozdní sběr, Druhá tráva, Karsima, Folk Team. Zámek Hradec nad Moravicí a jeho večerní prohlídky v kostýmech, degustace vína a piva v zámeckém sklepení a filmy v pivovarských sklepech.

Zámek Hrubý Rohozec se svými oblíbenými hranými nočními prohlídkami.

Hrad Kunětická Hora, jehož noční prohlídky doplní lampionový průvod.

Zámek Lysice, kde zaujmou netradiční divadelně ohnivé prohlídky Ohnivá hradozámecká noc  na zámku lysickém

Zámek Opočno s oživenými postavami a renesančními tanci na nádvoří.

Hrad Šternberk, který slibuje romantické večerní prohlídky, šerm i tance na nádvoří.

A letos poprvé Zámek Zákupy který připravil program Hradozámecká noc aneb Od balleta k valčíku – 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa I. Výročí předposledního majitele zámku císaře Františka Josefa I. uctí zámek prohlídkou vybraných interiérů zámku s ukázkou tanců od renesance po 19. století.

Kompletní seznam památek zapojených do Hradozámecké noci je k dispozici na webu NPÚ. Novinky se budou objevovat i na facebookové stránce Hradozámecká noc.

Zdroj: TZ NPÚ