Buffalo Bill řádil v Brně a Jihlavě, do Prahy ho nepustili

Jméno (tedy přesněji řečeno přezdívku) Buffalo Bill asi budete znát. Víte, že jde o člověka, který to uměl s puškou a koňmi a proháněl se po prériích Divokého západu. Buffalo Bill, vlastním jménem William Frederic Cody, byl ale nejenom bájnou postavou z levných románů. Jeho osud je velmi zajímavý a dokonce spojený i s některými z českých a moravských měst.

William Cody se narodil 26. února 1846 v Iowě, v jedenácti letech opustil rodinu a začal se živit sám. Stal se honákem dobytka a lovcem bizonů (odtud pochází jeho pozdější přezdívka, která ho proslavila i v Evropě), rýžoval zlato a také jezdil s Pony Expressem, tehdejší americkou koňskou poštou. Během americké občanské války byl průzkumníkem, přežil bitvy s Indiány a naučil se skvěle střílet. Po válce masakroval bizony po tisících a jejich maso prodával železničním dělníkům.

Buffalo Bill
Buffalo Bill (cca 1880), foto: wikimedia.org

V roce 1872 si Cody začal říkat Buffalo Bill, další dobrodruh Judson o něm začal psát dobrodružné příběhy a přes hlavní role v brakových románech se pomalu ale jistě stal z Buffalo Billa showman a herec. Stal se ředitelem jezdecké revue Wild West Show, angažoval i další kultovní postavu z Divokého západu, siouxského náčelníka Sedícího býka.

Amerika byla Buffalo Billovi malá, proto se na začátku 20. století vydal na turné po Evropě. V roce 1906 se svým souborem, který čítal 800 lidí a skoro 500 koní, objevil v padesáti evropských městech. Kromě jiného vystupoval i v tehdejším Rakousko-Uhersku, a to i na území dnešní České republiky. Šlo o Těšín, Moravskou Ostravu, Opavu, Přerov, Brno a Jihlavu. Billův ansámlb jezdil po Evropě třemi vlaky, jeho show byla pestrá, kromě jízdy na koních se i hodně střílelo, krotilo a udivovalo přítomné prací s lasem. V Jihlavě ještě dlouho vzpomínali na to, jak se před vystoupením po ulicích potulovali praví Indiáni.


TIP: Fotky Buffalo Billa najdete tady.


Buffalo Bill chtěl samozřejmě v rámci svého evropského turné navštívit i Prahu, ale okolnosti mu nepřály. Pražské úřady jeho produkci nepovolily, údajně kvůli tomu, že požadovaly, aby diváci seděli na upevněných sedadlech. Jiná evropská velkoměsta (třeba Londýn, Paříž, Berlín, Vídeň, Budapešť…) toto nepožadovala…

A jak Buffalo Bill skončil? V roce 1917 zemřel v Denveru jako poměrně nemajetný muž. Pro někoho zůstal hrdinou Divokého západu, jiní ho označovali za vraha Indiánů a bizonů.

Já osobně jsem neměl ani tušení o tom, že Buffalo Bill někdy navštívil naše území. O to více mě níže uvedené články překvapily. Navíc se prý chystá kniha, která k tématu vyjde letos v nakladatelství Academia. Jejími autory jsou bratři Čvančarové. Takže se je na co těšit.

Zdroje: 5 plus 2 (26. února 2016), MFD Vysočina (17. března 2016), díky panu Janu Jarošovi, že mi tohle téma strčil pod nos