Archiv bezpečnostních složek umožní internetový přístup do vybraných archiválií

Zájemci, kteří se zaregistrují v Archivu bezpečnostních složek, budou moci už v březnu listovat archiváliemi i na svém domácím počítači. K dispozici dostanou zatím dvě části fondu „Sekretariát Federálního ministerstva vnitra“ a dále fondy „Velitelství Státní bezpečnosti“ a „Kabinet StB materiálů“. Výběr obsahuje mimo jiné i kolegia ministra národní bezpečnosti a kolegia ministra vnitra, jimiž prošly mnohé klíčové události tehdejší doby, pokud se týkaly Bezpečnosti. „Tam byly probírány ty nejpodstatnější otázky, týkající se organizace a činnosti bezpečnostního aparátu,“ upozornila ředitelka ABS Světlana Ptáčníková.

Jedná se o počin, na který odborná veřejnost léta čekala a současná Rada Ústavu pro studium totalitních režimů ho zařadila mezi priority. Vyhledávací systém, který ÚSTR vyvinul, poběží do konce léta v testovacím provozu. V této chvíli dálkový přístup nabízí k vidění asi 300 000 skenů a v průběhu letošního roku by měly postupně přibývat další. Archiv bezpečnostních složek, který spravuje 17 kilometrů archiválií, zároveň zůstává veřejnosti plně přístupný jako doposud.

Nový dálkový přístup představí ÚSTR a ABS na tiskové konferenci 10. března 2016 v 11 hodin v budově Siwiecova 2. K dispozici budou představitelé ABS, počítačoví specialisté z ÚSTR i členové Rady ÚSTR. Novináři si budou moci vyzkoušet dálkový přístup jak na počítačích v badatelně, tak na svých noteboocích.

Zdroj: TZ ÚSTR

2 komentáře u „Archiv bezpečnostních složek umožní internetový přístup do vybraných archiválií“

  1. Jem dcera Marie Dvorakove provdane Magnabosco narozena v Prostejove 2/9/1919.Me jmeno je Laura Magnabosco.Asi vroce 1962 byla mama na udani odsouzena na 1 rok za pasovani do veznice v Chomutove.

Komentáře nejsou povoleny.