Kniha: Příručka amatérského archeologa

Pokud bych si měl vybrat, kterému koníčku týkajícímu se historie bych se chtěl věnovat, byla by amatérská archeologie jistě jednou z prvních voleb. Kniha Příručka amatérského archeologa je přitom jedním z prvních materiálů, které by si mohl zájemce k tématu přečíst. Jde o knihu srozumitelnou, přehlednou a hlavně nabitou informacemi, které začínající archeolog amatér jistě zužitkuje. Právě přehlednost a jednoduchost značí, že by si tuto knihu mohli projít i školáci, nejde totiž o odborný text, ale o příručku v pravém slova smyslu.

Příručka amatérského archeologa

Autoři nejdříve vysvětlují laické mýty o archeologických nálezech, pak seznámí čtenáře s možnostmi, které mu amatérská archeologie nabízí. Jak začít, kde, jak kreslit a fotit nálezy, to vše patří k nutným základům oboru. Důležitá je i kapitola o tom, co by archeolog dělat neměl.

Zajímavá je kapitola o používání detektoru kovů, ten je podle mého názoru zosobněním představ o současné archeologii. Ve skutečnosti se mi to po přečtení příručky zdá jako malá část, která musí stát na základech znalostí teorie, legislativy a spoustu dalších, zdánlivě nesouvisejících oborů. Čtenář se dále dozví o výbavě archeologa, pořizování sbírek, způsobech ošetření a odevzdávání nálezů. I zde je nedílnou součástí legislativa, kterou je před samotným hledáním třeba nastudovat, jelikož může velmi snadno dojít k jejímu i nevědomému překročení.

Zemědělství a lesnictví jsou obory, kterými se archeolog musí zabývat, aby dokonale poznal možnosti, které má. A i samotní lesníci a zemědělci by si měli pár kapitol přečíst, protože se jich přímo a bezprostředně týkají. Velmi čtivé kapitoly se týkají jednotlivých historických období a druhů lokalit a nálezů. Zde se už čtenář seznámí s tou pravou teorií, kterou musí znát. Knihu uzavírají příběhy archeologů z historie, které mohou být pro nováčky vodítkem a inspirací. Nechybí test, slovníček a doporučené weby a knihy.

Kolektiv autorů problematiku zpracoval přehledně a jednoduše a knihu doplnil kresbami a náčrtky, což jí dělá ještě atraktivnějším čtivem. Jak jsem již napsal, tato příručka je podle mého názoru tím pravým úvodem do problematiky amatérské archeologie a může čtenáře dovést dál, k jádru věci a k mnohým dalším pramenům, které rozšíří jeho obzory.

Pokud se rozhodnete, že si s dětmi budete “hrát” na archeology, máte k ruce dobrou pomůcku. Něco mezi učebnicí a průvodcem, což je kombinace v pravém slova smyslu skvělá. Já osobně jsem hledal čtivý úvod do problematiky, a tento kousek mé představy splnil nad očekávání. Ať už chcete mít jenom přehled o tomto krásném oboru, nebo se opravdu chcete vydat do terénu, Průvodce amatérského archeologa by ve vaší knihovně rozhodně neměl scházet.

Díky za poskytnutí knihy k recenzi patří eshopu Megaknihy.cz.