Padly návštěvnické rekordy, hrady a zámky si vydělaly na opravy

Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna do konce září přes čtyři a půl milionu návštěvníků, což je více než za stejné období v loňské – do té doby rekordní – sezoně. Více návštěvníků přitom pro památky znamená i vyšší výnosy, a tak za zhruba 30 milionů korun, které NPÚ získal ze vstupného, zaplatí například opravu fasády zámku Mnichovo Hradiště, obnovu kostela sv. Víta v Zahrádce nebo restaurování papírových tapet v tzv. kardinálském pokoji na Sychrově.

Velký zájem o návštěvu hradů a zámků přitom letos kastelány překvapil – jaro přicházelo pozvolna, na začátku sezony namísto návštěvníků dorazil sníh a o prázdninách panovala horka vybízející spíš k pobytu u vody; proto ve srovnání s minulým rokem čekali spíše pokles. Již v polovině prázdnin však bylo jasné, že na hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu chodí letos ještě více lidí než loni. Přesně to bylo 4 586 506 návštěvníků, což je o 173 tisíc více než v roce 2014.

Největší zájem návštěvníků zaznamenal stejně jako v několika minulých letech státní zámek Lednice, jenž o více než dva tisíce překonal magickou hranici tří set padesáti tisíc příchozích. Hrad a zámek Český Krumlov, který v polovině léta tabulku návštěvnosti vedl, nakonec za svým tradičním „soupeřem“ zaostal – o necelých 5 tisíc návštěvníků. Třetím a čtvrtým nejnavštěvovanějším objektem jsou již tradičně zámek Hluboká (přes 248 tisíc) a hrad Karlštejn (přes 191 tisíc); jejich kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky již léta prakticky naplněna.

Pomyslným skokanem roku, tedy památkou, která letos zaznamenala opravdu výrazný růst zájmu, je národní kulturní památka Hospital Kuks, otevřená po kompletní obnově letos v březnu. Zatímco v letech před opravou přilákal kukský areál za rok mezi 30 a 40 tisíci návštěvníků, letos jich bylo čtyřikrát více a umístil se v  desítce nejnavštěvovanějších památek ve správě NPÚ (z celkové více než stovky zpřístupněných) – s téměř 126 tisíci platícími návštěvníky je na sedmé příčce.Děkujeme všem, kteří si již v prvním roce provozu v novém kabátě našli na Kuks cestu a již nyní zveme na novinky roku 2016, jimiž chceme návštěvníkům zpříjemnit pobyt. V plánu je zprovoznění restaurace a otevření bylinkářství, tedy malé prodejny produktů bylinkové zahrady přímo na nádvoří hospitálu,“ slibuje kastelán Libor Švec.

Výrazné zvýšení zájmu návštěvníků však zaznamenaly také památky, které Národní památkový ústav spravuje v Kroměříži. Především díky Květné zahradě, otevřené v září 2014 po celkové obnově financované z evropských dotací, dorazilo letos do kroměřížského areálu o třetinu více návštěvníků než loni – konkrétně přes 180 tisíc oproti loňským 114 tisícům.

„Přízeň návštěvníků a zvyšující se zájem o památky v naší správě znamenají pro Národní památkový ústav víc, než se na první pohled může zdát. Výnosy ze vstupného, z pronájmů či filmování tvoří více než 45 procent rozpočtu instituce a peníze, které lidé na hrady a zámky přinášejí, tak pomáhají pokrýt část nákladů na provoz a údržbu památek. Zhruba 30 milionů korun, které „nad plán“přinesla letošní návštěvnicky úspěšná sezona, vynaložíme na řadu oprav či restaurátorských zásahů,“ vysvětlila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Děkuji nejen návštěvníkům, ale i všem zaměstnancům správ památek zpřístupněných veřejnosti, kteří při připravili řadu zajímavých akcí a tím přispěli k větší atraktivitě těchto památek“, dodala ještě Goryczková.

Národní památkový ústav tak připravuje opravu fasády na tzv. lesárně v areálu zámku Slatiňany, dokončení obnovy fasády sally terreny na zámku Mnichovo Hradiště a kostela sv. Víta v Zahrádce, opravu omítek na tzv. švédském nádvoří hradu Frýdlant, restaurování papírových tapet v tzv. kardinálském pokoji na Sychrově, opravu mostku nad medvědářem v Náchodě, ale také impregnační nátěry střech ve skanzenu na Veselém Kopci a ošetření dřevin v parcích zámků Opočno a Buchlovice. Na hradě Buchlov budou se peníze použijí na restaurování barokních lavic v nově otvíraném tanečním sále, v Lednici na nátěry litinových konstrukcí zámeckého skleníku, na zámku Kunštát a hradě Šternberk na restaurování vitrážových oken, na zámku Vizovice na restaurování kazatelny. V areálu ostravského Dolu Michal je plánovaná obnova střechy nad mechanickou dílnou a na hradě Bouzov obnova přístupového schodiště u kapličky. Část peněz chce NPÚ vynaložit také na přípravné práce pro obnovu zámků Telč, Hrádek u Nechanic a Vimperk, krajinářského parku u zámku Hradec nad Moravicí, klášterů Kladruby a Plasy a hospodářského dvora zámku Zákupy.

Přestože počátkem října jsou děti dávno ve škole a hlavní období dovolených je pro letošek za námi, hrady a zámky, ale také skanzeny, kláštery a technické památky ve správě NPÚ budou mít letos otevřeno až do neděle 1. listopadu a zvou na běžné prohlídky i speciální akce. Těsně před koncem sezony, v den státního svátku 28. října, který letos připadá na středu, budou mít děti a návštěvníci mladší 18 let vstup na základní prohlídkové trasy všech památek spravovaných Národním památkovým ústavem zdarma.

Na většině památek však sezona ani prvním listopadovým den definitivně nekončí. Někde budou mít otevřeno celou zimu, jiné památky zvou alespoň o víkendech na mimořádné akce, například adventní či silvestrovské programy – a některé výletníkům otevřou, pokud se objednají. Otevírací dobu a přesné informace lze najít na webových stránkách jednotlivých památek nebo na webu www.npu.cz/pro-navstevniky/

Zdroj: TZ NPÚ