Oskar Dirlewanger, nacistická zrůda

Oskar Dirlewanger se narodil v Würzburgu dne 26. září 1895. Během první světové války dosáhl hodnosti poručíka a získal Železný kříž. V letech 1919 a 1921 se podílel na potlačení komunistických povstání v Porúří a Sasku, také sloužil ve Freikorps v Horním Slezsku.

Oskar Dirlewanger
foto: spiegel.de

V roce 1922 získal titul v oboru politologie a o rok později vstoupil do nacistické strany, několik let šéfoval v továrně v Erfurtu, v roce 1932 se stal vůdcem SA v Esslingenu. Poté, co si odpykal dvouletý trest (1934 – 1936) za obtěžování nezletilé, vstoupil do Legie Condor (1937) a bojoval na straně generála Franca ve španělské občanské válce.

V červenci roku 1939 Oskar Dirlewanger poslal dopis Himmlerovi, žádal o přijetí do Waffen-SS. Zpočátku mu byl vstup do SS odpírán kvůli zmíněnému trestnému činu, i Himmler považoval jeho chování za nemorální. Během roku 1940 se situace změnila, začalo se uvažovat o vzniku nové zvláštní jednotky složené z amnestovaných pytláků za účelem jejich odeslání na frontu. Hitlerovi, který se tímto nápadem zabýval, šlo samozřejmě o ty pytláky, kteří lovili nelegálně drženými zbraněmi. A navíc museli být z Bavorska a Rakouska. Ti, co jenom kladli pasti a oka, byli pro novou jednotku nezajímaví. Pytláci se měli přeškolit na elitní ostřelovače spadající pod SS. Mezitím byl Dirlewanger ospravedlněn (25. května 1940) a jeho kariéra u SS mohla začít.

S pomocí Gottloba Bergera, “esesáckého personalisty” a dalších vlivných nacistů byl Himmler přesvědčen, aby znovu zvážil žádost Dirlewangera. A skutečně, 24. června 1940 byl Oskar Dirlewanger přijat do Waffen-SS a v září téhož roku se stal velitelem speciální jednotky složené nejenom z pytláků, ale i usvědčených zločinců a vrahů. Toto SS-Sonderkommando Dirlewanger vyvolalo odpor i v některých kruzích SS, jeho krutost byla využívána hlavně v boji proti partyzánům a při vyhlazování Židů v Polsku a Bělorusku.

Dirlewanger rychle stoupal v žebříčku SS a byl často povyšován. Mezi veliteli SS měl i přes svojí vyhlášenou krutost (nebo možné právě pro ni) dost příznivců (jedním z nich byl Odilo Globocnik, zločinec a alkoholik ve službách SS), kteří nad ním drželi ochrannou ruku.  9. listopadu 1941 byl povýšen do hodnosti SS-Sturmbannführer.

Dirlewangerovi se nevyhnula obvinění za zločinům proti civilistům, týral polské zajatce a znásilňoval Židovky, které poté zabil. Vyšetřování bylo zahájeno v roce 1942, ale přímo Himmler se zasadil o to, aby nepokračovalo. Nad Dirlewangerem se díky Himmlerovu vlivu rozprostřela aura nedotknutelnosti.

Z Polska se přesunul do Běloruska a byl jedním z mála velitelů, kteří vedli své vojáky přímo v boji. Byl několikrát raněn a na konci roku byl vyznamenán Německým křížem ve zlatě, což bylo cenění po celou jeho jednotku. V roce 1944 se podílel na krvavém potlačení Varšavského povstání, jeho muži masakrovali nejen ozbrojené povstalce, ale i civilisty. Civilistům byla slíbena evakuace, pak je esesáci shromáždili a postříleli. To se stalo 5. srpna 1944 a šlo o jeden z nejhorších válečných zločinů, na kterých se Dirlewanger podílel. Jednotka vraždila na potkání, ve Varšavě nemocné i ošetřující personál.

Po řádění ve Varšavě se Sonderkommando Dirlewanger přesunulo na Slovensko a přispělo svojí brutalitou k potlačení Slovenského národního povstání. V květnu 1945 byli Dirlewangerovi muži zajati Rusy, ale on sám utekl na západ a byl zatčen v Altshausenu. Zemřel 7. června 1945 za nejasných okolností. Byl pravděpodobně zabit polskými bývalými vězni koncentračních táborů, kteří ho poznali a u ostrahy si vymohli šanci “promluvit” si s ním v jeho cele. Tak jako v případě mnohých jiných nacistů se objevily pověsti o tom, že unikl a po válce žil dál. Jedna z verzí tvrdila, že sloužil ve francouzské cizinecké legii. Exhumace jeho mrtvoly v roce 1960 ale spekulace definitivně vyvrátila.

Zdroj: http://www.holocaustresearchproject.org/einsatz/dirlewanger.html

1 komentář u „Oskar Dirlewanger, nacistická zrůda“

Komentáře nejsou povoleny.