Ladislav Mácha, klíčový estébák z případu Toufar, zřejmě stále žije

Při psaní recenze knihy Jako bychom dnes zemřít měli mě napadlo trošku zapátrat na internetu po osudech Ladislava Máchy, estébáka, který Josefa Toufara surově bil a jinak trýznil. Třeba mu podával takzvanou karlovarskou polévku (silně přesolenou) a pak mu nenechal přinást pití. Nicméně, jak plyne z knihy, respektive svědectví ostatních estébáků a bachařů ve Valdicích, Ladislav Mácha má velmi pravděpodobně nasvědomí vnitřní zranění, kterému kněz Josef Toufar podlehl.

Ladislav Mácha
Ladislav Mácha, foto: ČT24, radio.cz/de

Pomohla Wikipedie, kde má Ladislav Mácha svoje vlastní heslo. Pokud je aktualizované, tak Mácha stále žije. Byl kovaným komunistou a účastníkem protinacistického odboje, v roce 1950 se podílel na výsleších Josefa Toufara a podle svědectví kolegů se rozhodl, že získá přiznání všemi prostředky, zejména násilím. V roce 1963 byl podle Wikipedie potrestán stranickou důtkou za mučení a propuštěn z ministerstva vnitra, v roce 1968 byl vzat do vazby pro podezření z trestného činu vraždy (týkalo se případu Toufar) a zneužití pravomoci veřejného činitele. Okresní soud v Příbrami mu však vraždu neprokázal a zneužití bylo promlčeno.

V roce 1998 (podle informací iDNESu) ho Obvodní soud pro Prahu 6 uznal vinným ze zneužití úřední moci a těžkého poškození na těle a odsoudil jej na pět let nepodmíněně. O rok později Městský soud v Praze potvrdil jeho vinu, ale snížil trest odnětí svobody na dva roky nepodmíněně. Mácha nastoupil k výkonu trestu 16. ledna 2002, předtím několikrát nastoupit odmítl kvůli zdravotnímu stavu. Po roce byl po uplynutí poloviny trestu podmíněně propuštěn.

3 komentáře u „Ladislav Mácha, klíčový estébák z případu Toufar, zřejmě stále žije“

  1. No odsedel si aspon neco. Takovej Bilak nebo Jakes asi minutu.

  2. Lidská zrůda která měla zdechnout už dávno bídnou smrtí, a ne tady smrdět do 93 let a ještě ničeho nelitovat !

Komentáře nejsou povoleny.