Legiovlak prostě musíte vidět

Na žižkovské nákladové nádraží jsem se stavil necelý týden před tím, než měl Legiovlak opustit Prahu. Odjíždí ve středu 26. srpna a míří do Pardubic, následují České Budějovice a další větší města. Na přesný harmonogram se podívejte tady.

Legiovlak

Pozdě, ale přece. Naštěstí. Musím říci, že to opravdu stojí za to. Replika legionářského vlaku je nádherná, detailně propracovaná a hlídá jí dokonce posádka v legionářských uniformách. Tento dlouhodobý projekt Československé obce legionářské nemá nejmenší chybu. Vlak jezdí po republice a seznamuje návštěvníky s velmi zajímavou a významnou částí naší historie. Legionáři v Rusku, stejně tak i v Itálii a Francii, by nemeli být zapomenuti a podobné akce jejich památku připomínají velmi poutavě.

Legiovlak

Během mojí asi hodinové návštěvy (ve všední den odpoledne) se vlakem procházeli hlavně dědečkové a babičky se svými vnoučaty a pár nadšenců postižených historií (včetně mě). Posádka vlaku ochotně informovala a vysvětlovala, každou hodinu bylo možné projít si expozici s průvodcem.

Legiovlak

Co tedy návštěvníci mohou vidět? Replika vlaku je složena z jednotlivých vagónů (lokomotivu jsem já osobně neviděl), například poštovního, vagónu pro důstojníky, lazaretního vagónu… Většina částí expozice vypadá tak, jako by je právě opustili opravdoví legionáři.

Legiovlak

Důležitou součástí Legiovlaku jsou informační tabule, je jich snad několik desítek a každá z nich je plná zajímavých informací a údajů. Návštěva Legiovlaku je prostě velkým zážitkem, pokud budete mít šanci jí uskutečnit, určitě si jí nenechte ujít.

Legiovlak

Všechny důležité informace o Legiovlaku najdete zde.