Interaktivní mapa sestřelů a úmrtí československých válečných letců

Na Twitteru jsem zachytil informaci o velmi zajímavé interaktivní aplikaci na mapách Googlu. Jmenuje se “Mnozí nedoletěli” (název má pravděpodobně původ ve stejnojmenné knize Františka Louckého) a zobrazuje místa sestřelů československých letců bojujících ve druhé světové válce.

Mapa Mnozí nedoletěli

Na mapových podkladech Googlu jsou zobrazovány ikonky se znaky československých perutí v Anglii nebo dalších jednotek, ve kterých Čechoslováci během druhé světové války bojovali. Nechybí slovenské národní povstání, bitva o Francii a další konflikty. Všem je asi jasné, co zmíněné ikonky znamenají a zobrazují. S mapou je možné pracovat tak jako s každou jinou, umožňuje zoomování a po kliknutí na ikonku návštěvník vidí stručný medailonek letce, který na daném místě zahynul.

Mapa medailonek Mnozí nedoletěli

Jak už píše autor tweetu, který mě na tuto skvělou mapu dovedl, je jasné, že na mapě nejsou zaznamenány všechny oběti. Přesněji řečeno jde jen o velmi malou část československých obětí války ve vzduchu. Jde ale i tak o skvělý zdroj informací, a to nejenom o Čechoslovácích. V zaškrtávacím menu vlevo je totiž možné vybrat i Němce a seznámit se s místem sestřelů některých německých stíhacích es Luftwaffe – například najdete ikonku a fotku Helmuta Wicka, nejlepšího Němce Bitvy o Británii co se počtu sestřelů týká.

Autor zaslouží velkou pochvalu a určitě i pomoc při doplňování. Prozatím není mapa veřejná a není možné jí upravovat, ani jí sdílet jako widget. Což je škoda, věřím tomu, že by se našlo dost nadšenců, kteří by chybějící údaje pečlivě doplňovali – existuje ale možnost požádat autora (pomocí formuláře v menu sdílení) o oprávnění mapu editovat.