Před 75 lety začala Bitva o Británii

10. červenec 1940 je dnem, kdy podle historiků začala legendární Bitva o Británii. Před pětasedmdesáti lety začalo jedno z klíčových utkání druhé světové války, rozhodovalo se o tom, zda nacisté obsadí celou západní Evropu, Velká Británie byla v té době poslední odolávající zemí. Hitler se připravoval na invazi, které mělo předcházet rychlé smetení RAF (Britského královského letectva) z oblohy. Během několika týdnů se ukázalo, že to nebude tak jednoduché. Luftwaffe (německé letectvo) si s pár stovkami britských stíhačem Hurricane a Spitfire neporadila, naopak zaznamenala obrovské ztráty. 15. září 1940 velitel Luftwaffe Hermann Göring nad Británii poslal obrovské svazy svých bombardérů a stíhaček s cílem definitivně zlomit odpor britských, polských, československých (těch bylo cca 89) a dalších stíhacích pilotů.

10. červenec 1940, piloti čekají u Hurricanu
10. červenec 1940, piloti čekají u Hurricanu, foto: RAF

Nepodařilo se, naopak Britové tento den slaví jako Den Bitvy o Británii. Velení RAF totiž naproti Luftwaffe vyslalo vše, co mělo k dispozici. Došlo k obrovské letecké bitvě s velkými ztrátami na obou stranách, ale Luftwaffe byla odražena. Nálety na Británii slábly, invaze se odložila na neurčito a letecké boje se pomalu ale jistě přesunuly nad kontinentální Evropu.

Význam vítězství v Bitvě o Británii je nezpochybnitelný. Poslední tvrz na západě Hitlerovi odolala, a to díky obrovské odvaze stíhačů, skvělé taktice velení RAF a v neposlední řadě radaru, tehdy čerstvému vynálezu, který poskytl Britům dobrý přehled a umožnil jim operativně řídit nasazení jednotlivých stíhacích perutí na místa, kde byly zrovna potřeba.

Nadporučík Emil Fechtner, 310. peruť, zahynul 29. října 1940
Nadporučík Emil Fechtner, 310. peruť, zahynul na konci Bitvy o Británii 29. října 1940, foto: VHÚ

Přínos československých pilotů byl velký. Do bojů se jich zapojilo skoro devadesát, hlavně v československé 310. peruti. Další Čechoslováci sloužili v britských perutích a největší česká hvězda, Josef František, létal u 303. polské perutě.

Pokud se o Bitvě o Británii chcete dozvědět víc, doporučuji sehnat tematický speciál časopisu Letectví a kosmonautika z roku 1990 (to byl můj první zdroj informací), přečíst knihu Stíhač od Lena Deightona nebo se alespoň podívejte na film Bitva o Británii. RAF má k 75. výročí začátku Bitvy o Británii webový speciál, ten nesmíte minout.