V Husinci byl otevřen zrekonstruovaný rodný dům Jana Husa

Předseda vlády Bohuslav Sobotka otevřel v sobotu 30. května 2015 společně s ministrem kultury Danielem Hermanem nově zrekonstruovaný dům Mistra Jana Husa v Husinci. Vláda na projekt uvolnila 20 milionů korun.

Rodný dům mistra Jana Husa v Husinci

Na zahradě Husova domu premiér spolu s patriarchou Církve československé husitské Tomášem Buttou slavnostně odhalil plastiky projektu Mistr Jan Hus – cesta ke smíření. Plastikám také udělil záštitu.

Projekt obnovy Husova rodného domu byl vypracován již v roce 2006, jeho realizaci ale žádná z předchozích vlád nepodpořila. Potřebné peníze a podporu poskytla až vláda Bohuslava Sobotky, která vnímala projekt od začátku za jednu z důležitých priorit v kulturní oblasti a uvolnila na projekt 20 milionů korun.

Otevření nové expozice v Husově rodném domě je součástí důstojného připomenutí významného historického výročí 600 let od upálení tohoto církevního reformátora.

Zdroj: http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-sobotka-otevrel-s-ministrem-hermanem-zrekonstruovany-rodny-dum-jana-husa-v-husinci-130889/