Víte, že stíhacími esy byly i Rusky Lili a Káťa?

Asi je vám známo, že titulem stíhací eso se může pochlubit letec, který dosáhl ve vzduchu pěti a více vzdušných vítězství. Es bylo během první a druhé světové války mnoho stovek, nejlepším esem byl Erich Hartmann, Němec, který během druhé světové války sestřelil (podle výkazů) 352 hlavně sovětských letadel. Neuvěřitelné číslo, že? Hartmann a jemu podobní kosili desítky Rusů měsíčně.

Lidia Litvjaková - sovětské stíhací eso

Foto: valka.cz

Zajímavostí z historie stíhacích es druhé světové války je fakt, že tohoto titulu dosáhly i dvě ruské pilotky. Cituji ze článku na iDNESu:

Zcela ojedinělý je 586. stíhací letecký pluk, v jehož řadách vyrostla jediná dvě ženská stíhací esa, Lidia “Lili” Litvjak a Jekatěrina “Káťa” Budanova, v historii letectva. Ačkoli se statistiky křehce vypadající “Lili” Litvjak liší zdroj od zdroje, měla na kontě minimálně šest sólových sestřelů, u kterých se podařilo dohledat i jména pilotů na německé straně. Tři z nich byla esa s 11, 30 a 82 sestřely. Lili se nevrátila z doprovodu šturmoviků Il-2 dne 1. srpna 1943. Posmrtně byla vyznamenána hvězdou Hrdiny Sovětského svazu.

Také počet uváděných sestřelů Káti Budanové se liší, ale dohledatelných je minimálně šest individuálních vítězství. Nejoptimističtější zdroje uvádějí číslo 12. Jejím přemožitelem byl buď Georg Schwientek, nebo Emil Bitsch od JG52, protože to byli jediní piloti, kteří si 19. července 1943, kdy se nevrátila z operačního letu, nárokovali sestřel Jaku-1 v prostoru Novokrasnovka. Budanova dostala řád hrdinky Ruské federace až dlouho po válce.

Sovětské pilotky jsou opravdu jedinými, které zasáhly do válečných bojů a získaly titul leteckého esa. V letectvu sloužily i Američanky nebo Britky, ale do vzduchu se moc často nedostávaly, natož aby se utkaly s nepřítelem. Výkony Sovětek jsou z tohoto pohledu výjimečné a unikátní.