Akce: Den archeologie (18. 10. 2014)

Co to je archeologie? Jak pracuje archeolog a co všechno zkoumá? A k čemu nám to je vlastně dnes dobré? Nejen na tyto otázky vám odpoví Mezinárodní den archeologie, který se letos koná poprvé i v České republice. Akci spolupořádají pražská archeologická pracoviště v sobotu 18. října od 9 hodin v prostorách Univerzity Karlovy, Celetná 20 v Praze 1 a odpoledne také na půdě dalších zúčastněných institucí a objektů.

Mezinárodní den archeologie

Program

Filozofická fakulta UK, Celetná 20, Praha 1

9–13 hod. – archeologický výzkum pro nejmenší, dokumentace pravěkého hrobu, archeologická laboratoř, určování stáří nádob, ražba keltských mincí, drcení a mletí obilí a pravěká kuchyně, tkaní na stavu i s karetkami a výroba textilu, výroba přeslenů a šperků, ukázky archeologických nálezů, Namaluj pravěk, Za bohy starého Egypta, hieroglyfická písařská dílna, rytecká dílna staroegyptských skarabů, multimediální projekce, informační tabule, 3D prezentace archeologických objektů s aplikací (pohřeb, nádoba, pravěká vesnice) – Android tablety a smartphony s sebou! Prezentace archeologických výzkumů a práce.

Další místa v Praze:

10, 11, 12 hod. – Klementinum – Den otevřených dveří na archeologickém výzkumu v areálu pražského Klementina, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1 – Staré Město (sraz zájemců na nádvoří objektu vedle haly služeb)

13 – 17 hod. – Pražský hrad – komentovaná prohlídka s archeologem (více na www.arup.cas.cz)

13.30 hod. – Národní galerie v Praze – Palác Kinských (Staroměstské nám. 12, Praha 1) – komentovaná prohlídka expozice Umění starověku (více na http://ukar.ff.cuni.cz)

14 – 18 hod. – Muzeum hl. m. Prahy (Florenc) – „Dotkni se archeologie“ (více viz www.muzeumprahy.cz)

15 hod. – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur – komentovaná prohlídka výstavy Země černých faraonů (vstup zdarma)

Od 14 hod. do večera – Archeopark Liboc – Podzimní středověká slavnost (www.archaia.cz).

Mimopražské dění:

Kutná Hora-Sedlec – komentovaná prohlídka sedleckého kláštera a karneru Všech svatých s archeologem (více nawww.arup.cas.cz).

Zdroj: http://denarcheologie.cz